17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Ázsiában is forrósodik a helyzet: Tajvan feszülten figyeli Kína minden lépését

Kína szerint viszont éppen az Egyesült Államok provokál azzal, hogy hadihajóival a Tajvani-szoroson halad át. Amerika szerint ez azonban “rutintevékenység” – jelentette a Reuters. 

Amerika leszögezte: a Tajvani-szoros a nemzetközi vizek részét képezi, a USS Ralph Johnson romboló áthaladása pedig az Egyesült Államok azon szándékát jelképezi, hogy ez így is maradjon.

A “Kínai Népi Felszabadító Hadsereg” szóvivője azonban azt állította, amit az USA művel, az nem több puszta provokációnál.

Tajvan régóta feszültség tárgyát képezi

1949-ben véget ért a kínai polgárháború, amely a nacionalisták bukásával, és a kommunisták győzelmével zárult. A nacionalisták teljesen kiszorultak a “szárazföldről”, megmaradt erőik Tajvanra menekültek. A kommunisták kikiáltották a Népköztársaságot, a Kínai Köztársaságot megszűntnek nyilvánították, és kihirdették az  “Egy Kína” politikát, mely értelmében Tajvan a Népköztársaság részét képezi.

Mivel a kínai polgárháborút nem zárták le fegyverszünettel, a Kínai Köztársaság erődítményeket épített Tajvan-szerte. Ez együtt járt az infrastruktúra fejlődésével is, hiszen az Amerikai Egyesült Államok erős politikai nyomás alá helyezte a köztársasági kormányt, hogy az általuk adott támogatást inkább az úthálózat fejlődésére fordítsák, mint nehézipari beruházásokra.

Truman elnök a sziget védelmére 1950 júniusában a Tajvani-szorosba rendelte a VII. amerikai flottát, hogy szavatolja a nacionalista kormányzat védelmét. Az amerikaiak által nyújtott segítséget 1954. december 2-án fogadták el írásos formában, kölcsönös védelmi szerződésként.

Vajon Kína megindul? 

Sokáig úgy tűnt, a status quo fennmarad, ám az utóbbi években Kommunista Kína elnöke, Hszi Csin-ping számos olyan nyilatkozatot tett, melyből több politikus és szakértő is arra következtetett, országa kész akár fegyveres konfliktus árán is bekebelezni Tajvant.

A Kína-kritikusok szerint azért szúrja a sziget kifejezetten az állampárt szemét, mert Tajvan azt mutatja meg a világnak, hogyan néz ki egy Mao- és kommunizmus-mentes Kína, ahol élnek a régi tradíciók, filozófiák és vallások. Az állampárt szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy az a terület Kínához tartozik, ezért ideje “hazatérnie”.

A tajvani vezetés attól tart, az orosz-ukrán háború miatt most Kommunista Kína is felbátorodik, és lépéseket tesz Tajvan “visszacsatolása” érdekében. Meg nem erősített információk szerint a kínaiak háromnapos hadgyakorlatot jelentettek be a Dél-kínai-tengeren, noha a tajvani kormány szerint eddig “nem történt semmi szokatlan”. Az Egyesült Államok rombolójának feltűnése alighanem egy üzenet Kína irányába, mely szerint Tajvan továbbra is Amerika védnökségét élvezi.

További híreink

USA: kisgyermeke szeme láttára verték össze az anyukát a parkban (videóval)

Irányi Dániel

Ócska trükkökkel próbálják meg átverni a munkanélkülieket

Dunai Tibor

A 20 és 55 év közöttiek kerülnek a legnagyobb arányban kórházba az USA-ban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen