20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Bajban a mezőgazdság- nincs elég gázolaj, állnak a traktorok, a tavaszi munkák csúsznak

Azonnali intézkedést sürget a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), mert komoly gondot okoz az üzemanyag-ellátási probléma, meg az ár is, írja a 24.hu.

Nemcsak a téli csapadékhiány okoz komoly károkat a magyar gazdáknak, hanem a mezőgazdasági termelés költségei is, amik elszabadultak. 3-5-szörösére drágult ugyanis az energia és műtrágya ára és árrobbanás következett be a gép- és gépalkatrészeknél is. A mezőgazdasági felvásárlási árak ezzel nem tartanak lépést. Erre jött még rá a drága gázolaj, amit literenként 6-700 forintért vásárolnak.

Az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottjai a mezőgazdasági termelők, több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák

Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára 480 forint literenként, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen üzemanyag beszállítótól szerzik be a gázolajat, ők napi árat, 6-700 forintot kötelesek fizetni az üzemanyagért literenként.

Ráadásul a Mol logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki. Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák – írja a szövetség.

„Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj 90 százaléka a nagykereskedelmen keresztül jut a felhasználóhoz. A mezőgazdasági gépek egy része (pl. állattenyésztési gépek) ki sem mehetnek a közutakra. Falusi kút sincs mindenhol. Ahol van is, a jelentkező többletigényt ott sem tudják kiszolgálni” -fogalmaznak.

A MOSZ felhívja az illetékeseket – a kormányt és a Molt –, hogy a problémát soron kívül rendezzék.

További híreink

Mészáros Lőrinc bizalmi embereinél landolt a Rádió1 és a BestFM

Kiss Albert

Hat év börtönt kapott a gyerekeket zaklató pályagondnok

Dunai Tibor

Hongkong: erővel hatolnak be a házakba tesztelni

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben