daextlwcn_print_scripts(false);

Magyarországról van szó. Még úgy sincs elég magyar krumpli, hogy jelentősen csökkent a fogyasztók számára szükséges mennyiség. Egyre kevesebben esznek burgonyát, de “nem elég kevesen”.

Csak öntözéssel és intenzív technológiák alkalmazásával érdemes Magyarországon burgonyát termeszteni, így a jelenlegi 8 ezer hektáron is meg lehetne valósítani azt, hogy 2030-ra már ne szoruljunk importra – mondta az InfoRádiónak az MBH Bank Agrárelemzési Központjának vezetője, Héjja Csaba.

A burgonyatermő terület jelentős mértékben csökkent, hiszen, ami jelenleg 8 ezer hektár, az a 90-es évek közepén még 60 ezer hektár körül volt. Ettől függetlenül, ekkora terület is alkalmas lehetne arra, hogy a magyar igényeket ki lehessen szolgálni, a kulcs a modernizáció lenne.

Ha így folytatjuk a politikusok kénytelenek lesznek importburgonyával szavazatot venni

Igaz, hogy a klimatikus viszonyok egyre kevésbé kedvezők Magyarországon a burgonya számára. A 90-es évek közepe óta az átlaghőmérséklet érezhetően megemelkedett, kevesebb lett a csapadék, az öntözés és a szállítás egyre drágább, emiatt pedig nagyon sokan felhagytak a burgonyatermesztéssel. Így

mostanra a Magyarországon értékesített étkezési burgonya 30-40 százaléka külföldi importból érkezik,

ami 120 ezer tonna nyers burgonyát és 30-50 ezer tonnányi feldolgozott, mirelit burgonyát jelent.

A Twitter- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

IMPRESSZUM

Felelős kiadó: Innovatív Kommunikáció Alapítvány
Főszerkesztő: Horváth Tamás

© 1999 – 2024 Magyar Jelen, magyarjelen.hu
Exit mobile version
daextlwcn_print_scripts(true);