9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

“Beoltva se üljünk be az étterembe” – kéri az immunológus

“Szeretnék mindenkit lebeszélni, hogy étterembe beüljön” – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lisziewicz Julianna immunológus.

Ezt nem akármivel magyarázta meg. Nagyon helyes meglátása szerint ugyanis

“maszkban nem lehet enni”.

Ebből pedig az következik, ha csak egy fertőzött is van a helyiségben, akkor vége mindennek. Megfertőződhetünk, aztán jöhet a Covid-osztály, lélegeztetőgép, meg a többi.

Mivel egyetlen vakcina sem nyújt százszázalékos biztonságot, ezért Lisziewicz

még két héttel a második oltás után sem ajánlja az étteremlátogatást zárt térben.

Az edzőtermekben, vagy a focimeccsen való szurkolás esetében is javasolja a folyamatos maszkviselést, az uszodában pedig limitálná az egyszerre medencében lévők számát.

A mozi- vagy színházlátogatásról azt mondta, a vírus két maszkon keresztül nem fog megfertőzni senkit, de ha például a popcornevés idejére az emberek leveszik a maszkot, és van fertőzött a teremben, máris megugrik a valószínűsége, hogy mi is elkapjuk a vírust.

“Nagyon-nagyon aggasztó helyzet” – szögezte le az immunológus, nehogy elfelejtsünk rettegni legalább két perc erejéig. Szerinte Indiában a vírusnak “rengeteg lehetősége van arra, hogy mutálódjon”, vagy akár arra is, hogy két vírus kicserélje a genetikai állományát, így keletkezett például a MERS-vírus, magyarázta.

Az indiai mutáns ráadásul még a brit mutánsnál is “sokkal agresszívabb”. Nem csak úgy megfertőz, mint elődei soha, de súlyosabb betegséget is okozhat, mivel nemcsak a közösségben, de az egyes emberek szervezetében is jobban, nagyobb mennyiségben terjed.

Szerinte ráadásul “fennáll a veszélye”, hogy a jelenlegi vakcinák nem, vagy kevésbé lesznek hatékonyak a gomba módra feltörő újabb és újabb “mutánsokkal” szemben. De nyugodjunk meg, a technológia “lehetővé teszi”, hogy rövid időn belül újabb és újabb oltóanyagok készüljenek, amiért megint rohanhatunk sorba állni.

Jön a 4. hullám

Lisziewicz már be is lengette a negyedik hullámot, mivel az india mutáns csak úgy, mint az indiaiak tömegei nem marad Indiában. A vakcinák kapcsán azt mondta, “reménykedik”, hogy az oltásoknak köszönhetően az újabb járványhullámok már egyre kisebbek lesznek.

Összegezve: tehát oltás ide, vagy oda, a hullámok jönnek és mennek, azokat meggátolni nem lehet, legfeljebb az időintervallumát lerövidíteni – feltéve, ha megint millióan tolonganak majd az éppen aktuális vakcináért. De utána se tessék menni se étterembe, se moziba (két maszk nélkül), mert az oltás sem biztos, hogy megvéd.

ATV nyomán – Fotó: ATV

További híreink

Online családi húsvét a szentendrei skanzenben

Joó György

Bilincsben vitték el: kisbabájával a kocsiban veszélyeztette a forgalmat

Szabó Norbert

„Idegen érdekek helyett válasszuk a Mi Hazánkat!” – Dúró Dóra március 15-én elhangzott beszéde

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen