5.7 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Biden és Trudeau megállapodott, hogy közösen lépnek fel Kína ellen

Joe Biden mint új amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megtartotta kedden első kétoldalú tárgyalását – a koronavírus-járvány miatt internetes távkapcsolaton keresztül -, és megállapodott abban, hogy a két ország közös erővel lép fel Kína károsnak ítélt törekvéseivel szemben és a klímaváltozás enyhítése érdekében.

Tárgyalásuk mintegy két órán át tartott, utána közös sajtótájékoztatót tartottak, de kérdéseket nem lehetett feltenni nekik.

Az amerikai elnök beszámolt arról, hogy megállapodtak egy minisztériumi szintű klímaügyi tanácskozás megrendezésében. Ezen összehangolják erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy mindkét ország 2050-re elérje a zéró károsanyag-kibocsátást.

Pekinggel kapcsolatban egyebek között szó volt arról, hogy Washington támogatja Kanadát két olyan állampolgára – Michael Spavor és Michael Kovrig – szabadságának elnyerésében, akit Kínában tartanak fogva.

Beszéltek a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolásáról és a két országnak – mint NATO-szövetségeseknek – a védelmi együttműködéséről.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nincs közelibb barátja Kanadánál, ezért is volt Trudeau az, akit hivatalba lépése után először felhívott telefonon.

Trudeau üdvözölte, hogy Biden vezetésével az Egyesült Államok ismét nagy figyelmet szentel a klímaváltozás elleni küzdelemnek. “Az elmúlt években nagyon hiányzott ezen a téren az Egyesült Államok vezető szerepe” – jelentette ki.

Az amerikai elnök több külföldi vezetővel tárgyalt már január 20-i hivatalba lépése óta, de egyikkel sem találkozott valóságosan – közölte az MTI.

(Fotó: THE CANADIAN PRESS/Patrick Doyle)

További híreink

Antitrösztvizsgálatok a Google és a Facebook ellen

Irányi Dániel

Moszkva szerint,Varsónak tudnia kell, mibe kerül “frontállamnak” lenni

Dunai Tibor

Vietnámban 12 év börtönre ítéltek egy kormánykritikus írót

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben