15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Biden Haalandot jelöli belügyminiszternek, aki az első indián származású kormánytag lesz

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden – közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja.

Amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Biden átmeneti csapata Haalandet “egy akadályokat áttörő” köztisztviselőnek nevezte, “aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színes bőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte”.

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek.

“A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért” – teszi hozzá a Biden-stáb nyilatkozata.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

A január 20-án hivatalba lépő Biden és Kamala Harris alelnök átmeneti stábja megnevezte leendő klímaügyi csapatuk további tagjait is: eszerint Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek, az afroamerikai Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének, Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének, Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak, Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak.

Biden, akinek november 3-i elnökválasztási győzelmét hétfőn erősítették meg az elektori testület tagjai, kampányában azt ígérte, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöl majd kormányzatába. Hírügynökségek szerint a mostani jelölések is ezt az ígéretét tükrözik.

(Forrás: MTI – Alex Edelman/Getty Images)

További híreink

Ki gondolta volna: folyamatos oltást javasol Bill Gates

Faragó Dániel

Könnygázzal oszlatták a görög biztonsági erők a migránsokat a határon

Dunai Tibor

Törzsi állapotok: 50 embert mészároltak le Etiópiában

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben