18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Hírek

Boldogkői szerint az ötödik oltás is kell az omikron ellen, a professzor kötelező oltást szeretne

 Dr. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője a szeged365-nek adott interjút, amelyben többek között azt is kifejtette, hogy az omikronnal szemben

négy oltás semmit nem fog érni, de az ötödik már nagyon hatásos lesz. 

Boldogkői szerint most az örödik hullám elején vagyunk és olyan sok mutáció megy végbe a vírusban, hogy feltűnően kikerüli az immunrendszert, a megszerzett védettségünk jelentősen lecsökkent, ezért is lehet többek között szükség további oltásokra.

„A deltához és az előző variánsokhoz képest egy nagy változás történt, a társadalom immunológiai védettsége magasabb lett a védőoltások kiteljesedésével, és a természetes fertőzéssel. Az omikron esetében maga a vírus egy adott személyre kisebb hatással van, de mivel igen nagy a fertőzőképessége, egyszerre tömegesen rengeteg embert képes megfertőzni, ezért elképzelhető, hogy a delta variánshoz hasonlóan alakul majd a kórházi ellátásra szorulók száma is, de ezt nem tudjuk még pontosan” – közölte a mikrobiológus, aki azt is elárulta, véleménye szerint szükség lehet a negyedik oltás felvételére is.

„Magyarországnak az az előnye, hogy hamarabb elkezdtük az oltakozást, most hátránnyá vált, hiszen az immunrendszerünk jobban elfelejtette a korábbi oltások által kialakított védettséget. A probléma az, hogy az omikron variáns nagyon eltér a többitől”

– mondta. 

Elképzelhető, hogy jönnek még olyan variánsok, amelyeknek erősebb lesz a virulenciája, lehet még a terjedőképessége is növekszik. Végül majd le fog gyengülni, csak az a kérdés, hogy mikor és addig mennyi áldozattal fog járni” – közölte a professzor.

A professzor szerint az, hogy a koronavírus kiirtását el lehet-e érni, legalább regionális szinten, az egy nehéz kérdés. Mindenesetre, az a tény, hogy ez a vírus képes áttörő fertőzést okozni, azaz megfertőzni az oltottakat is, nem zárja ki a nyájimmunitás létrejöttét. Ha az egész világban nem tűnik el a Covid, és gyakorlatilag félévente, évente kellene oltani, ahhoz nagyon erős társadalmi akarat kellene, ami jelenleg az igencsak feléledt oltás – és tudományellenesség miatt nehezen lenne kivitelezhető, hacsak a társadalmon múlik a dolog. Erősen motiváló eszközök nélkül nem fog menni, véli a mikrobiológus, aki elárulta, ő az erős motiváció és a kötelező oltás bevezetését támogatná a járvány megfékezésének érdekében.

“Abban az esetben, ha az omikron variáns hosszabb ideig itt lesz közöttünk és problémát okoz, akkor az ötödik oltás lehet, amikor specifikusan ez ellen a variáns ellen fogják az oltóanyagot előállítani és felhasználni” – tette hozzá Boldogkői Zsolt.

További híreink

A baloldali döglött hal

Faragó Dániel

Aktívabbá válhatnak a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók

Dunai Tibor

Csavarokkal teleszurkált virslivel öltek meg egy kutyát Dorogon

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen