10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Bombaüzlet a háború: az ukrán segélyek egy részét később vissza kell fizetni az Egyesült Államoknak

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel Ukrajnát. Az újabb segély jelentőségéről kérdezte az Infostart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetőjét.

A kieli Világgazdasági Intézet szerint az Egyesült Államok eddig már több mint 23 milliárd dollárral támogatta Ukrajnát, az Egyesült Királyság 3,7 milliárd dollárral, Németország 1,4 milliárd dollárral, míg Lengyelország 1,8 milliárd dollárt különített el az ukránok katonai segélyezésére, és több ország is rengeteg hadianyagot küldött az oroszokkal harcoló országba – mondta Tálas Péter.

Ezen felül további 2,2 milliárd dollárt kap 18 olyan állam, mely a háború közelében fekszik, mégis az USA és a NATO lelkes híve.

Üzenet a riválisoknak

A szakértő szerint az amerikaiak egyre nagyobb szerepvállalása a térségben egy egyértelmű jelzés azon országok felé, akik az Egyesült Államok egyeduralmára törnek. Elsősorban Oroszországnak, Kínának és Iránnak üzennek: nem adják a status quót, a világ úgy jó, ha amerikai kezekben van.

Tálas Péter szerint az is fontos, hogy

a segélyezés viszonylag jó üzlet is.

A kelet-közép-európai államok jellemzően az elavult kommunista haditechnikájukat adták az ukránoknak, majd haderőkorszerűsítésbe kezdtek. Mivel a térség országai jellemzően nem rendelkeznek önálló hadiiparral, így más államoktól kell fegyvereket és haditechnikát vásárolniuk. S minő véletlen, az egyik legnagyobb (eladásra szánt) hadiiparral rendelkező ország az Egyesült Államok.

De az ukránok sem minden hadfelszerelést kapnak ingyen. A segélyek egy jelentős része inkább a második világháborús kölcsönbérlethez hasonló konstrukció. Ami azt jelenti, hogy

Ukrajna egy későbbi időpontban, de kifizeti a hadianyag árát.

Nagyon úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok, illetve a NATO áttért egy olyan elrettentésre, ami az eszközökben, fegyverzetben, illetve a katonai erőben mutatkozik meg és ezzel akarja visszatartani Oroszországot – összegezte a helyzetet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője.

Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök alelnökével, Kamala Harrissel

További híreink

Autó hajtott Merkel irodaépületébe

Faragó Dániel

A kormány nem vallja be, hogy mennyi cigány születik Magyarországon

Faragó Dániel

Gettósodás Tiszaföldváron, még a bernáthegyi kutyát is megették

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben