2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A Magyar Orvosi Kamara kiállt a szívhang törvény mellett

Mint ismert, a Fidesz végre átvette a Mi Hazánk Mozgalom életvédő javaslatát, mely alapján Pintér Sándor belügyminiszter módosította az abortusz szabályait: ezentúl igazolni kell, hogy a terhes nőnek „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” megmutatták, ami azt jelentheti, hogy meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját.

A Népszavának nyilatkozó nőgyógyászok úgy értelmezik, a vizsgálat közben készülő ultrahangfelvétel megmutatását is jelentheti az előírás, viszont a lap által kérdezett vezető szakemberek közül senki nem akarta kommentálni a helyzetet. Megszólalt ellenben a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.

Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást

– jelentette ki Böszörményi-Nagy Géza.

Ő egyértelműen azon az állásponton van, hogy az orvosoknak, mint minden életet, a magzatét is védeni kell. Hivatásoknál fogva “kötelességük a terhesség megtartása mellett érvelni”. Hozzátette:

az orvosnak semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia páciensére, de el kell látnia minden olyan információval, ami segíthet a döntésben.

Pusztai Erzsébet, az első Orbán-kormány egészségügyi minisztériumának politikai államtitkára az eset kapcsán arról beszélt, szerinte hiba az abortusz kérdésben kizárólag a nőkről beszélni, mikor a terhesség létrejöttében a férfinak is legalább akkora szerepe van.

A most életbelépő szabályozás kapcsán pedig felhívta a figyelmet azok jogi hézagjaira, melyeket a kormánynak egy jogszabálymódosítás során illő lenne pontosítania. Mint rámutatott, jelenleg nem világos, meg kell-e várni a szívhang megjelenését, ha a korai vizsgálatnál még csak a magzat jelenlétét lehet detektálni.

Csak egyértelmű életfunkciókat mutató magzat esetén lehet megszakítást végezni? Ha nem fejlődik normálisan és nem jelennek meg az életfunkciók, akkor nem?

– tette fel a kérdést.

A Fidesz-kormány átgondolatlan és kapkodó jogalkotási gyakorlatát ismerve ez persze egyáltalán nem meglepő, így számíthatunk arra, hogy a közeljövőben érkezik még kiigazítás. Azt azonban reméljük, hogy – ellentétben az eddigi tendenciákkal – ezúttal a sok pontosítás és finomhangolás után maga a törvényjavaslat nem veszíti el eredeti célját.

Kiemelt képünkön Böszörményi-Nagy Géza

További híreink

Határvadászok helyett biztonsági őröket keres pályázati felhívásában a rendőrség

Faragó Dániel

“Itt van az ősz, itt van újra” – folytatódik a Fekete István Szabadegyetem

Faragó Dániel

Az ötödik hullám és a vakcinák hatása elillan, de jön a hatodik hullám és az új “lopakodó” variáns

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben