-1.2 C
Budapest
2021. január 27., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Brexit : halakon úszhat el a megállapodás?

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalásokon továbbra is jelentősek a nézetkülönbségek – közölte pénteken Michel Barnier, az EU főtárgyalója, hozzátéve, hogy az uniós tárgyalódelegáció egyik tagjának pozitív koronavírustesztje miatt felfüggesztett brüsszeli tárgyalások a belga karanténkötelezettség lejártával személyes jelenlét mellett Londonban folytatódnak.

Michel Barnier a Twitter közösségi portálon arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások mihamarabbi folyatása érdekében még pénteken a brit fővárosba utazik.

Továbbra is jelentősek a különbségek

Elmondta, elutazása előtt tájékoztatást ad a megbeszélések állásáról az uniós tagországok Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek, valamint az Európai Parlament illetékeseinek.
Üzenetében hozzátette, több részletet illetően az uniós és a brit álláspont közötti jelentős eltérések továbbra is fennállnak.

Halakon úszhat el?

A tájékoztatás részleteit ismerő források szerint Barnier javasolni fogja, hogy az unió mondjon le az európai halászok által a brit vizeken kifogott halkvóta értékének 15-18 százalékáról az Egyesült Királyság javára. A főtárgyaló kiemelte: intenzív megbeszélésekre van szükség, ugyanis alig néhány nap maradt a tárgyalások lezárásának határidejéig. Szavai szerint továbbra is bizonytalan, hogy Brüsszelnek sikerül-e megállapodásra jutnia Londonnal.

Barnier kiemelte, a brit kormánynak erőfeszítéseket kell tennie a halászati jogokról szóló tárgyalások sikere, a vitarendezés, valamint a tisztességes piaci verseny biztosítása érdekében. Ellenkező esetben 2021 elejétől erősen megosztott kereskedelmi kihívásokkal kell szembenéznie.
A tagállamok nagykövetei támogatásukról biztosították az uniós tárgyalódelegációt, és leszögezték: az

Európai Unió megállapodásra törekszik az Egyesült Királysággal, de nem mindenáron.
Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

 

(MTI)

Kapcsolódó híreink

A brit parlament elfogadta a Brexitet

Dunai Tibor

A legfelsőbb bíróság betilthatja a mobiltelefonok nyomkövetését Izraelben

Szabó Norbert

Fehérorosz elnökválasztás – Sztrájkolnak az üzemekben, tüntetnek a munkások

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben