23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Brit kormánytanácsos: A koronavírus-járvány végéig nem lesz oltás

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag.

A brit egészségügyi miniszter ugyanakkor nyomatékosan arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmi szükség a pánikszerű felvásárlásokra.

Sir Patrick Vallance főtanácsadó a BBC rádió pénteki hírműsorában kijelentette: az oltóanyaggyártás jelentősen fejlődött az elmúlt néhány évben, a munka sokkal gyorsabbá vált, és nem észszerűtlen várakozás az, hogy egy-másfél év múlva lesz oltóanyag az új koronavírus ellen is.

Sir Patrick szerint ez figyelemreméltó, mivel korábban ugyanez akár húsz évig is eltartott volna.

Hozzátette ugyanakkor: nem számol azzal, hogy a mostani járvány kezeléséhez időben, és a járvány méretének megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll majd az oltóanyag.

Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván

A koronavírus-fertőzés halálozási rátáját firtató kérdésre a kormánytanácsos elmondta, hogy ez szinte teljesen a beteg életkorától függ, és még inkább attól, hogy az idősebb fertőzötteknek van-e egyéb, krónikus jellegű betegségük.

Sir Patrick Vallance szerint a gyermekek körében gyakorlatilag zéró a halálozási arány, a nyolcvan évnél idősebb páciensek esetében viszont nyolc százalék körüli. Hozzátette: az életkorral párhuzamos emelkedés még sokkal meredekebb hosszabb ideje tartó krónikus betegségek esetén.

Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván, és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésnek eddig két brit halálos áldozata van.

Egy idős brit férfi, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, a múlt hónapban, egy japán kórházban halt meg.

Az első nagy-britanniai halálesetről csütörtökön számolt be Chris Whitty angol tisztifőorvos. Az elhunyt, aki a Londontól nyugatra fekvő Reading nagyváros Royal Berkshire Hospital nevű kórházában halt meg, egy idős nő volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésekre szorult krónikus betegségek miatt.

(MTI, Fotó: Sky News)

További híreink

Szélsőséges iszlamista fegyveresek föld alatti járataira bukkantak Szíriában

Kiss Albert

Bekérették a török nagykövetet a Bécsben kirobbant kurd-török zavargások miatt

Szabó Norbert

Nem akarnak vakcinaútlevelelet a brit radikálisok

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben