11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Csökkent Németország lakossága

A bevándorlás visszaesése miatt csökkent Németország lakossága az első fél évben a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.

Rég nem látott csökkenés

A Németországban élők száma egy év alatt 40 ezerrel – 0,05 százalékkal – csökkent, így 83,1 millió volt június végén.
Németország lakossága legutóbb egy évtizede, 2010 második fél évében csökkent. Azóta szakadatlanul nőtt a Németországban élők száma, a legnagyobb mértékben – 0,9 százalékot jelentő 717 ezer fővel – 2015 második hat hónapjában.

Nem jön annyi bevándorló

Az idei csökkenés annak tulajdonítható, hogy a koronavírus-világjárvány miatt visszaesett a bevándorlás. A vizsgált hat hónap vándorlási mérlege – az országba beköltözők és az elköltözők számának különbsége – 74 ezer fős többletet mutat, ami bő 50 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 167 ezertől.

Kevesebb a német gyerek

Az élveszületések száma – 105 ezer – ismét az elhalálozások száma – 112 ezer – alatt maradt, a bevándorlás viszont nem tudta ellensúlyozni ezt a hatást, így végül csökkent a lakosság.
A bevándorlás mérséklődése a Németországban élő külföldiek arányának növekedését is fékezte. Az idén június végén 12,6 százalék volt ez az arány, ami 0,1 százalékpontos növekedést jelent. Egy évvel korábban kétszer nagyobb mértékben, 0,2 százalékponttal emelkedett a külföldiek aránya.

A Németországban élők száma a járvány első hullámával párhuzamosan alakult. Így az év első két hónapjában, a koronavírus-járvány elmélyülése előtt még a korábban kibontakozott trendek hatása volt tapasztalható, a március-májusi időszakban pedig jelentős mértékű, 59 ezres csökkenés, amelyet júniusban ismét növekedés követett.

 

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Népszerű a kötelező gazdiképző tanfolyam Bécsben

Avar Álmos

Terroristák állítanak fel egészségügyi tábort Szomáliában

Szabó Norbert

Silverstone egymást követően két futamot is rendezne

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben