3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld

Diktátum című lemezzel készül a Romer Trianonra

Szinte az összes, nyár közepéig leszervezett fellépését le kellett mondania a Romantikus Erőszaknak. A zenekar már a március 14-ei lemezbemutató koncertjét sem tudta megtartani. Sziva Balázs, a nemzeti rockegyüttes vezetője elmondta, sok furcsaságot lát a járvány körül, beszélt arról hogy fellépések híján mit terveznek Trianon 100. évfordulójára, de kérdeztük a felhatalmazási-törvényről is. – A politikusok elvileg azért ülnek az Országgyűlésben, hogy például egy ilyen vészhelyzetben együttesen, a magyar nemzet érdekeit képviseljék, és úgy tűnik egyedül a Mi Hazánkosok nem akartak részt venni abban a politikai műbalhéban ami a már világkormányt emlegető Gyurcsány vezette ellenzék és a fideszesek között kialakult a törvény kapcsán. Ez az egész a parlamenti arányokat ismerve nem volt más, mint cirkusz – fogalmazott az Elemi.hu-nak Sziva Balázs.

Mit csinál Sziva Balázs, amikor nem zenélhet, és nem koncertezhet?

Épp a Romantikus Erőszak tavaszi nagykoncertjére készültünk, amikor hivatalosan megjelent Magyarországon a koronavírus, és a korai  intézkedések egyike a tömegrendezvények betiltása volt. Ez számunkra azért is volt különösen problémás, mert az idei Nemzeti Dal Ünnep egyben az új albumunk lemezbemutató koncertje lett volna. Mindez gyakorlatilag keresztbe tett az egész éves turné terveinknek is. Néhány nap alatt próbáltunk valamilyen megoldást találni az adott korlátozásokon belül, így az új CD végül egy speciális csomagban az újságosokhoz került ki, így igyekszünk eljuttatni a közönséghez. 

– Sikerült?

Jelenleg vezetjük a hazai lemezeladási listát! Ez azt jelenti, hogy most még át tudtuk hidalni a nehézségeket.

– Mit gondolsz, mikor állhattok majd ismét színpadra?

A tömegrendezvények tiltása az első volt a sorban, és gyanítom, hogy ez lesz az utolsó, amire majd engedélyt adnak a járvány lecsengése után az illetékesek. Mindenkinek aki a zenei életben dolgozik, legyen az zenész, technikai háttérember, vagy szervező, el kell engednie ezt a tavaszt és a nyarat. A közönséggel jó esetben is csak ősszel tudunk újra találkozni. Addig zenei téren csak a dalírásban aktivizálhatjuk magunkat.

– Egyetértesz a rendezvények korlátozásával, majd betiltásával?

Jó néhány furcsaság van a koronavírus körül és az az érzésem, hogy annak, aki nem fogad el mindent, amit le akarnak nyomni a torkán, hosszabb távon láthatóvá válnak majd a most még rejtett globális összefüggések, hogy mi miért történik valójában. Akár az is, hogy vírus a kínai szuperlaboratóriumból került-e ki és ha igen véletlenül vagy szándékosan? Vagy kik járnak jól egy világméretű gazdasági válsággal? Abban a stratégiában, amit jelenleg Magyarország képvisel a járvány kapcsán, ezek a korlátozások logikusak voltak. Úgy tűnik, hogy az intézkedések miatt a vírus terjedése valóban nem annyira drámai egyelőre, mint mondjuk Olaszországban, ahol ezeket a lépéseket arányosan jóval később hozták meg és naponta közel ezren halnak meg. De ez egyben súlyos gazdasági helyzetet is teremt. Az biztos, hogy sok ember már most nagyon nehéz helyzetbe került. Rengetegen veszítették el a munkahelyüket, az egészségügyben dolgozók körülményei sem egyszerűek. Már csak ezért sem panaszkodnék amiatt, hogy elmarad pár koncert, hiszen vannak nálunk jóval nehezebb helyzetben lévők.

– Június 4-én a trianoni békediktátum századik évfordulója lesz. A Romer készült valamilyen koncerttel, amit most le kell mondani?

Lett volna egy koncertünk Szarvason, a történelmi Magyarország közepén, de ez a jelenlegi körülmények miatt nem lesz megvalósítható, ahogy sajnos minden a Trianon évfodulóhoz köthető esemény is erre a sorsra jut. Nagy eséllyel a hagyományos Trianon felvonulás sem lesz megtartva, ami szintén nagy jelentőséggel bírna, hiszen a százéves évfordulóra minden idők legnagyobb megmozdulását hozhatná össze a Vármegye. Jelenlegi terveink szerint egy, a trianoni békediktátumhoz kapcsolódó dalokkal teli CD-vel jövünk majd ki június elején, amely a most bevált módon szintén az újságárusoknál lesz kapható.

– Mi a véleményed a felhatalmazási törvény körül kialakult vitákról?

A szokásos politikai játszmának lehettünk tanúi, amin persze személy szerint nem vagyok meglepve. Az embernek az az érzése, mintha már most egy választási kampányban lennénk, mind a kormányoldal, mind az ellenzék részéről. Ez elég dühítő, mert most a megosztottság helyett az összefogás lenne fontos. Azok, akik az elmúlt évtizedekben a magyar politikai elitet adják, most sem tudtak kibújni a bőrükből.

– A Mi Hazánk megszavazta a törvényt. Szerinted ez elfogadható?

A politikusok elvileg azért ülnek az Országgyűlésben, hogy például egy ilyen vészhelyzetben együttesen, a magyar nemzet érdekeit képviseljék. A Mi Hazánkosok nem vettek részt ebben a politikai műbalhéban. A már világkormányt emlegető Gyurcsány vezette ellenzék, és a Fidesz részéről már a 2022-es kampány folyik. A 2006-ban szemkilövető DK vezér egyáltalán kinek köszönhetően van még szabadlábon? Nem volt jelentősége annak, hogy az ellenzék az első körben a törvény ellen szavazott, hiszen mindenki tudta, hogy pár nappal később a kormánypártok könnyedén elfogadják nélkülük úgyis. Ezért úgy hiszem, a kormány is rátett egy lapáttal, amikor azt mondta, mekkora problémát okoz, hogy ellenzék nem működik együtt. De soha nem is működtek és utólag azért kiderült, hogy mégsem lett belőle akkora gond. Hozzáteszem, nem tartom normálisnak, hogy a különböző médiumok, legyen az ellenzéki, vagy kormánypárti, egy ilyen helyzetben pánikhangulatot akarnak kelteni. És a törvény kapcsán kialakult cirkusz sem volt más, mint pánikkeltés, ami jelenleg amúgy is minden egyebet felülír.

További híreink

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

Elfogadhatatlannak tartjuk a magyar lakosság emberkísérletbe való kényszerítését – Interjúnk Dr. Páli Jenővel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben