13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Döntött a német kormány: jöhet a női kvóta

A német kormány kötelező női kvótát vezetne be a nagyvállalatok igazgatótanácsában egy szerdán elfogadott törvényjavaslat alapján – írja az MTI.

A tervezet szerint a tőzsdén jegyzett és munkavállalói képviseletet biztosító vállalkozások több mint három tagból álló vezetőségében legalább egy nőnek kell lennie. A többségi alapon döntő cégeknél még szigorúbb a szabály: legalább egy nőt kell bevenni az elnökségbe, ha az több mint két tagból áll.

A vállalatoknak a jövőben külön indoklást kell benyújtaniuk, ha nők nélkül akarják működtetni a vezetőséget és a felügyelőbizottságot. Emellett súlyosabb szankciókra lehet számítani, ha nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségnek.

A Nőket a Felügyelőbizottságokba (FidAR) nevű német szervezet tanulmánya szerint 73, a változás által érintett tőzsdei cégből 32 igazgatótanácsában jelenleg nincs egyetlen nő sem. Ez a vizsgált vállalatok csaknem 44 százaléka. A felügyelőbizottságok esetében már bevezették a női kvótát: a kétezernél több alkalmazottat foglalkoztató cégek esetében a felügyelőbizottság tagjainak 30 százaléka nő kell, hogy legyen.

További híreink

Már az óbudai óvodákba is beszivárogtatják a deviáns-propagandát

Varga Lilla

Tíz évre titkosította az idei tűzijáték költségeit a kormány

Irányi Dániel

Jelképes látogatást tett Erdogan a mecsetté alakítandó Hagia Sophiába

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben