17 C
Budapest
2020. október 27., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Egészséges gyermekeket tartanak távol az iskolától

Áldatlan állapotok uralkodnak a közoktatási intézményekben, a koronavírus-járvány elleni védekezés a gyakorlatban komoly kihívás elé állítja mind a gyermekeket, a szülőket, és nem utolsósorban az orvosokat. Egy központi rendelet szerint ugyanis ha egy tanuló bármilyen betegség tüneteit produkálja – legyen az a legenyhébb rosszullét – a háziorvosnak automatikusan két hétre ki kell írnia a gyereket. Külön érdekesség, hogy a karantén nem vonatkozik a testvérekre, szülőkre. Az illetékes Emberi Erőforrások minisztériuma négy nap elteltével sem reagált megkeresésünkre.

Úgy tűnik, a koronavírus-járványtól való félelem elérte azt a szintet, amikor minden ráció nélkül korlátozzák a gyermekeket az oktatásban való részvételben. Legalábbis erre utal az a Pest megyei általános iskolában történt eset, melyről egyik olvasónk számolt be. Az édesanya elmondása szerint egy éjjel egyik gyermeke rosszul volt, hasmenése volt. Másnap természetesen nem ment iskolába, noha közérzete rohamosan javult, délutánra már kutya baja sem volt. – A gyermekorvost természetesen tájékoztattam a történtekről, és ekkor ért a meglepetés:

a fiamnak minimum tíz napos karantént írtak elő, azaz hiába egészséges már, legalább egy hétig nem mehet iskolába

– idézte fel a történteket a szülő, aki elárulta azt is, a gyerekorvos nem is látta a fiát, hiszen a koronavírus-járvány miatt csak kifejezetten indokolt esetben lehet személyesen felkeresni a doktornőt.

A történetből az is kiderült,

másik gyermekére, aki értelemszerűen egy háztartásban él karanténba rendelt testvérével, nyugodtan mehet iskolába, rá ugyanis nem vonatkoznak a szabályok.

– A helyzet úgy áll, hogy a nagyobbik fiam, aki makk egészséges, nem járhat iskolába, míg a kisebbik igen. Mindez természetesen igencsak megnehezíti a mi életünket is, hiszen valamilyen felügyeletet kell találnunk egy egészséges gyerek mellé – panaszkodott az édesanya.

Szavaiból az is kiderült, az iskolában egy gyors lefolyású hasmenéses vírus söpört végig, van olyan osztály, ahol jelenleg 11-en hiányoznak egyszeri rosszullét miatt.

Tekintettel arra, hogy a 14 napos karantén központi rendelet, portálunk a történtek miatt megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy választ kapjunk arra, ilyen esetben valóban indokolt-e, hogy egy gyermeket két hétig távol tartsanak az oktatási intézménytől, és ha igen, a távolmaradás miért nem terjed ki a testvérekre? Azt is megkérdeztük, nem sérül-e a gyermek oktatáshoz való joga, illetve mit tehet a szülő, aki feltehetően már a tavaszi on-line oktatásnál felélte szabadságának jelentős részét, és arra kell készülnie, hogy az őszi időszakban a digitális oktatás ismét átveheti a szerepet?

A hétfőn elküldött kérdésekre a minisztérium a mai napig nem adott választ, noha már négy nap is eltelt azóta.

 

Kapcsolódó híreink

Mi Hazánk: Kérjük az eddig le nem zárt fertőzésveszélyes területek, közterek lezárását!

Szabó Norbert

Annyit költ a Jobbik önreklámozásra, hogy megszorításokat kellet bevezetniük

Dunai Tibor

Operatív törzs: 1392-en regisztráltak a hatósági házi karantént elektronikusan ellenőrző alkalmazásra

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben