11.2 C
Budapest
2021. május 10., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Egy helyett jöhet a dupla maszk kötelező viselése?

Ahogy felgyorsult az új koronavírus-variánsok terjedése, egyre több szakember javasolja hatékonyabb maszkok viselését. Az FFP2 maszk alternatívája lehet, ha a textilmaszk alá egy sebészi maszkot is felveszünk – írja az Index.

Amerikában Trump elnöksége alatt valamennyire sikerült gátat szabni az értelmetlen korlátozásoknak, Joe Biden beiktatása után azonban a dolgok megváltoztak. A beiktatási ünnepségen több résztvevő, köztük az apa nélkül felnőtt néger, feminista és “faji elnyomás” ellen “harcoló” Amanda Gorman, valamint a korábbi demokrata elnökjelölt, a homoszexuális Pete Buttigieg is dupla maszkot viselt.

Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója fel is karolta az ötletet, mivel szerinte “egyértelmű, hogy több réteg nagyobb védelmet nyújt”. Textilmaszkok esetében egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig is a háromrétegű megoldást javasolta, tehát van még hova fokozni.

“Az átlagos textilmaszk sebészi maszkkal együtt megfizethető megoldást jelenthet a jóval drágább FFP2 maszk helyett, a hatékonysága is megközelíti a profi maszkokét, abban az esetben ha megfelelően illeszkednek az archoz”

– állítják bizonyos járványügyi szakemberek. Hozzátették: önmagában a szigorúbb maszkviselés nem nyújt elég védelmet, a gyakori kézmosás és a távolságtartás betartása továbbra is szükséges. (Tehát olyan hatékony a duplamaszk, hogy ugyan olyan távol kell maradnunk mindenkitől, mint az “egymaszkos” variánssal – a szerk.)

Szigorítások Ausztriában 

Miközben korábban a gyermekeket “felmentették” a maszkviselés alól, az új előírások Ausztriában minden 14 év alatti gyereket FFP2 maszk viselésére köteleznek a szupermarketekben és a tömegközlekedésben. Bajorországban hasonló intézkedéseket már korábban bevezettek, Németország és Franciaország is a maszkhasználat szigorítását tervezi.

És ne feledjük, korábban Orbán is úgy nyilatkozott korábban: “Ausztria a mi laboratóriumunk”.

Fotó: Kena Betancur / AFP

További híreink

Tovább nyomul az LMBTQ-lobbi, immár gyerekek előtt tartanak felolvasást

Kemény János

Toroczkai: Vesszen Trianon, részt veszünk a kegyeleti Trianon-megemlékezésen (+videó)

Kiss Albert

Az egyik fertőzött iráni diák nem tartotta be az óvintézkedéseket

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben