16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Egy kambodzsai menhely fogadja be Kaavant, “a világ legmagányosabb” elefántját

Novemberben már egy kambodzsai állatmenhelyen fog élni Kaavan, Pakisztán utolsó ázsiai elefántja – jelentette be hétfőn a Négy Mancs nemzetközi állatvédelmi szervezet, amely az elefánt szállítását szervezi.

Kaavant szeptemberben vizsgálták meg az állatorvosok, hogy megállapítsák, alkalmas-e az utazásra. Az állatot a világ legmagányosabb elefántjának nevező Négy Mancs közleménye szerint az öttonnás és három méter magas elefánt számára jelenleg kényelmes szállítódobozt készítenek, amelyben biztonságosan utazhat a repülőn.

A boxba való belépésre hetekig tartó tréninggel készíti fel az elefántot egy szakértő. Amir Khalil, a Négy Mancs állatorvosa, a pakisztáni állatkert felszámolója, a Kaavant kísérő állatorvoscsoport vezetője, az elefánt “házi állatorvosa” az utóbbi hetekben csaknem minden napot az állattol töltött, beszélt hozzá, és Frank Sinatra-dalokat énekelt neki, hogy hozzászoktassa az emberek társaságához. Khalil szerint mindez hatott, sikerült szoros köteléket kialakítania Kaavannal, amely már hajlandó együttműködni a trénerével.

elephant-free-1

Kaavan több mint három évtizedet töltött nagyon sanyarú körülmények között, gyakran leláncolva a hírhedt iszlámábádi Marghazar állatkertben. A nyilvánosság 2015-ben szerzett tudomást erről. Kaavan megmentése érdekében nemzetközi kampány indult, a négy évig tartó akció mellé állt a popdíva Cher is.

A hatóságok már júliusban áldásukat adták az elköltöztetésre, most pedig az iszlámábádi legfelsőbb bíróság az ormányos gyámjává a Négy Mancsot jelölte ki, amely a Chert is az alapítói közt tudó Free The Wild természetvédő szervezet Cambodia Wildlife Sanctuary nevű menhelyén helyezi el a sokat szenvedett állatot.

Cher, az énekesnő, aki más aktivistákkal együtt személyesen kíséri el az állatot Kambodzsába, a hírre reagálva közölte: mérhetetlen örömmel tölti el, hogy végre vége szakad Kaavan szenvedéseinek, nagyon büszke és boldog, hogy “a Free Kaavan hashtag valósággá vált”.

Kaavan egyéves korában került Pakisztánba a Sri Lanka-i kormány ajándékaként. Az utolsó ázsiai elefánt távozása Pakisztánból egyben a hírhedt iszlámábádi állatkert, a Marghazar bezárását is bejelenti.

(Forrás: MTI – Fotó: facebook.com/Free Kaavan the elephant – Videó: youtube.com)

További híreink

24 órán belül döntenek az iskolák bezárásáról

Szabó Norbert

Tüntettek a korlátozások ellen Prágában

Varga Lilla

“Unokázós” csapatot fogtak a rendőrök

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen