25.2 C
Budapest
2021. június 24., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Egyre durvul a helyet: sajtóirodáknak otthont adó toronyházat döntött romba egy izraeli légi csapás

– Egy izraeli légi csapás a Gázai övezetben romba döntött szombat délután egy 12 emeletes épületet, amely több médium irodájának, köztük az AP amerikai hírügynökségnek és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak is otthont adott – írja a MTI.

A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. “Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk” – kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója.

Musztafa Szuag, az al-Dzsazíra igazgatója háborús bűntettnek minősítette az izraeli csapást, amellyel a sajtót igyekeznek “elnémítani”, hogy “elhallgassák a pusztítást és a gázai emberek mérhetetlen szenvedését”.

Aszef Hamidi hírigazgató az AFP hírügynökségnek azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy a csatorna tovább tudósíthasson az eseményekről. Valíd al-Omari, az al-Dzsazíra izraeli részlegének vezetője szerint Izrael el akarja hallgattatni azokat a médiumokat, amelyek “látják, dokumentálják és elmondják az igazságot arról, ami történik”.

Gary Pruitt, az AP vezérigazgatója közölte: sokkolja és megrémiszti a hírügynökséget az, hogy az izraeli hadsereg olyan épületre mért csapást, amely sajtóirodáknak ad otthont Gázában. Az AP-nek több újságírója is az épületben tartózkodott, amikor megkapták a figyelmeztetést. Még időben távozni tudtak az irodából, de – a vezérigazgató szavai szerint – épphogy el tudták kerülni a katasztrófát. Emiatt a légicsapás miatt a világ kevesebbet fog tudni arról, hogy mi történik éppen Gázában – tette hozzá.

Jen Psaki, a washingtoni Fehér Ház szóvivője a Twitteren azt írta, hogy az eset után az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, garantálja az újságírók biztonságát és a média független működését.

Hétfő óta ez volt az ötödik toronyház, amelyet az izraeli légierő lerombolt. Az izraeli hadsereg a Twitteren azt közölte, hogy a toronyház bombázásával az iszlamista Hamász katonai hírszerzését vették célba. “Az épületben civil médiumok irodái működtek, de ezek mögött a Hamász terrorszervezet rejtőzött, és a sajtóirodákat emberi pajzsként használták fel” – közölték. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a katonai felszereléseit szándékosan a Gázai övezet sűrűn lakott városnegyedeiben helyezte el.

A toronyház megsemmisülése után a Hamász egy szóvivője jelezte, meg fogják torolni a légi csapást, és Tel-Aviv úgy készüljön, hogy “a Föld is beleremeg majd” a palesztinok válaszába.

Pár órával korábban egy háromemeletes lakóházat ért találat Gázában, a csapásban két nő és nyolc gyerek életét vesztette. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a Hamász hírszerzési központját, valamint alagutakat támadtak.

(Fotó: illusztráció – The Guardian)

További híreink

Mezőkövesden is tiltólistára került Meseország a Mi Hazánk javaslatára

Gabay Dorka

Németországban vádat emeltek a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen

Varga Lilla

Bemutatták a Mi Hazánk budapesti elnökét és programját

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben