17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

“Ellenlépésekkel” fenyegetőzik Kína, ha az EU szankciókat léptet életbe az ujgur kisebbségekkel szembeni bánásmód miatt

Ellenlépésekre kell számítania az Európai Uniónak (EU), ha szankciókat vezet be kínai tisztségviselők ellen a muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni bánásmód miatt – írta vezércikkében a China Daily című kínai pártlap szerdán este.

Az újság szerint a szankciók beavatkozást jelentenének Kína belügyeibe, amit Peking nem tűr.

A szankciók tervének híre szerdán szivárgott ki, uniós források szerint az EU tagállamai a végső döntést várhatóan a jövő héten hozzák majd meg. Az EU a tervek szerint több kínai illetékest beutazási tilalommal, illetve számlája zárolásával sújtana.

Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az északnyugat-kínai Hszincsiangban az 1,8 milliót is elérheti azoknak az ujguroknak és más, muszlim vallású kisebbségekhez tartozó embereknek a száma, akiket a helyi kormányzat akaratuk ellenére átnevelő táborokba zárt, és gyárakban vagy a földeken dolgoztat.

Egyes beszámolók szerint az érintett kisebbségek tagjaival szemben kényszerített sterilizációt is alkalmaznak, az intézkedések során pedig családokat szakítanak szét, a szüleiktől elvett gyermekeket állami nevelőotthonokban helyezik el. Peking álláspontja szerint a Hszincsiangban fenntartott központok önkéntes alapon biztosítanak képzéseket azoknak, akiknek az életére “hatással volt a terrorizmus és a radikalizmus”.

A kínai pártlap a Hszincsianggal kapcsolatban kínai részről jellemzően hangoztatott álláspontot ismételve a nyugati sajtó egy részében megjelent “igaztalan vagy elfogult tudósításokat” tette felelőssé a Hszincsianggal kapcsolatos “félreértésekért” vagy “az igazság ismeretének hiányáért”.

A China Daily vezércikkében kiemelték:

elfogadhatatlan lenne az EU részéről, hogy az emberi jogi kérdéseket összekapcsolja azzal a kétoldalú befektetési egyezménnyel, amelynek előkészítési tárgyalásait tavaly decemberben zárták le.

“A megállapodás mindkét fél érdeke” – húzták alá, hozzátéve: “egy olyan egyezmény politizálása, melynek megvitatása évekbe tellett, súlyos csapást mérne az egyébként baráti kétoldalú kapcsolatokra”.

Fotó: voanews.com

További híreink

Rossz hírek a szomszédból- emelkednek az esetszámok, újra kötelező a maszk

Faragó Dániel

Svédország: tizenkét éves lányt támadtak meg “gyerekek”

Irányi Dániel

Zavargások robbantak ki Minneapolisban egy bűnöző halála miatt, még a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen