4.2 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

Eltávolítottak egy 16. századi keresztet a münsteri városháza díszterméből, hogy ne zavarja a G7-es minisztereket

A G7-ek külügyminisztereinek kétnapos münsteri csúcstalálkozója előtt levettek a falról egy 16. században készült, a megfeszített Jézus Krisztust ábrázoló fakeresztet az eseménynek helyet adó Városháza díszterméből – írja a hirado.hu.

A berlini Szövetségi Külügyminisztérium által szervezett kétnapos találkozón a világ hét legfejlettebb gazdasággal rendelkező országát tömörítő G7-ek külügyminiszterei találkoztak a münsteri Városháza történelmi dísztermében.

A Béketerem kézzel faragott fakazettákkal borított falán évszázadok óta egy nagy fakereszt állt, amely a 16. századból származik, és amelyet a Városháza nagy keresztje (Ratskreuz) néven ismertek a helyiek és a turisták – számolt be a Westfälische Nachrichten című helyi lap.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint nem politikai, hanem „protokolláris döntés” született a kereszt eltávolításáról, amely a Városháza nagyszabású átalakításának a része.

Így néz ki eredeti helyén a 16. századi kereszt, amikor “protokolláris” okokból éppen nincs eldugva

A zöldpárti külügyminiszter azt is elmondta, hogy inkább annak örült volna, ha a feszület a helyén marad. Hozzátette: csak péntek reggel – a G7-ek közös nyilatkozatának bejelentése napján – értesült arról, hogy a történelmi Ratskreuz-ot eltávolították a díszteremből.

A münsteri G7-csúcstalálkozón egyébként csupán egy olyan ország – Japán – külügyminisztere vett részt, ahol nem a kereszténység a többségi vallás.

Hajasi Josimasza japán külügyminiszteren kívül a házigazda Baerbock, Antony Blinken amerikai, James Cleverly brit, Melanie Joly kanadai és Antonio Tajani olasz külügyminiszter, valamint Josep Borrell, az EU spanyol kül- és biztonságpolitikai főképviselője vett részt a kétnapos megbeszélésen.

 

Kiemelt képünk forrása: MTI

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Dunakanyari főzde fürtös meggy párlata hozta el az év legjobb pálinkájának járó díjat

Faragó Dániel

Korábban még be akart vonulni a seregbe, de az ukrán teniszező most arról panaszkodik, hogy a szerb sportolókat beengedik Oroszországba

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben