17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Bűnügy

Embercsempészt fogtak el Ásotthalomnál

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást azzal az ukrán állampolgárságú férfival szemben, aki tavaly nyáron illegális migránsokat akart Nyugat-Európába szállítani Ásotthalomnál.

A járőrök 2020. július 27-én a késő éjszakai órákban vonták intézkedés alá az 55-ös számú főúton azt az egyterű személygépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az autóban utazott kilenc olyan külföldi férfi is, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták – idézi fel az eseményeket a police.hu.

Mindannyian afgán állampolgárnak vallották magukat, tervük pedig az volt, hogy illegálisan Nyugat-Euróbába jussanak.

A határsértőkkel szemben a járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Mint írják, a helyszínen intézkedő rendőrök a sofőrt a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, majd a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, és őrizetbe vették. A férfi letartóztatását a Szegedi Járásbíróság 2020. július 29-én elrendelte.

A beszámoló szerint, az eljárási cselekmények eredményeként a rendőrök megállapították, hogy

a gyanúsított elfogása előtt többször szállított vagy kísérelt meg szállítani illegális migránsokat Nyugat-Európába. A vagyonvisszaszerzés érdekében, tőle több mint egymillió forint készpénzt, két személygépkocsit, továbbá telekommunikációs eszközöket foglaltak le.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, az ügy iratait megküldte az illetékes ügyészség részére.

Az ukrán gyanúsítottnak folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kell felelnie – fogalmaznak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

(Fotók: police.hu)

További híreink

Újabb támadás Monoron – ismét egy “rejtett erőforrás” az elkövető

Faragó Dániel

Egy temetőben rabolták ki az idős asszonyt a “fiatalok”

Irányi Dániel

Pakusza Zoltán- Nem értek egyet azzal, hogy Perecesen nincs “nagy súlyú” közbiztonsági probléma

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen