1.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Érvénybe léptek a legújabb szigorítások

Hétfő reggel, azaz március 8-án léptek érvénybe a legújabb szigorítások, melyek március 22-ig tartanak. Legalábbis, ha hihetünk a kormány ígéreteinek. 

A nőnapra való tekintettel a virágboltok ma még nyitva maradhatnak, azonban holnaptól nekik is be kell zárniuk. Állítólag a fertőzésszámok csökkentése érdekében.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) elmondása szerint a kormány abban a reményben döntött a két hét szigorításról, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet – írja az Index.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni.

Kivételt képeznek ez alól az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó boltok. Továbbá a piac és a termelői piac.

Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.

Az óvodák és az általános iskolák egészen a tavaszi szünet végéig (április 7.) nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Ellenben az önkormányzatok kérése megértő fülekre talált a kormányon belül, így a bezárások ellenére a gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban továbbra is biztosítva lesz.

Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.

Az esti kijárási tilalmat olyan hatékonynak ítélték “vírusvédelmi szempontból”, hogy továbbra is érvényben marad. Vagyis este 8 óra és reggel 5 óra között csak igazolt munkavégzés céljából hagyhatjuk el otthonunkat.

Kötelező a maszkviselés lakott területen belül minden utcán és közterületen, teljesen mindegy, jár-e arra bárki.

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani. A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

Szabadtéri sporttevékenység akkor lehetséges, ha fenntartható a másfél méteres távolság. Igazolt sportolók továbbra is járhatnak edzésekre, azonban a mérkőzéseket kizárólag zárt kapuk mögött tarthatják meg.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Szigorítják továbbá a határátlépést, viszont a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

 

További híreink

Nem engedték be a diszkóba a “mintacsaládi hátterű, barnabőrű fiatalokat” – kiakadt a Momentum kvótaképviselője

Faragó Dániel

A Momentum útján a magyar köztársasági elnök

Irányi Dániel

A lengyel NATO-nagykövet beismerte: Üresek a fegyverraktárak Ukrajna támogatása miatt

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben