20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltSport

Európai szintű bérfelzárkóztatás: átlag négymilliós fizetés az NBI-ben

Ha más területen csak akadozva is, de a játékosok bérét illetően sikerült hatalmasat előrelépnie Magyarországnak az elmúlt években: a friss adatok szerint immár Európa top 20 bajnoksága között a magyar – írta meg az Mfor.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott, 2020/2021-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentés tanulsága szerint hazánk a labdarúgók bérezését tekintve felzárkózott az európai élmezőnyhöz.

A dokumentum szerint dacára a 2020/2021-es szezont érintő korlátozásoknak, a magyar bajnokság kiválóan teljesített bélfelzárkóztatás szempontjából, hiszen

immár a 19. helyet foglalja el a bérköltség vonatkozásában az európai bajnokságok sorában.

A teljes összeget tekintve Magyarország mögött egyedül Norvégia áll a 20-as listán a maga 72 millió eurójával, ami egyébként 14 százalékkal kevesebb az előző szezonban regisztráltnál.

A legutóbbi, 2018/2019-es pénzügyi jelentésben hazánk még a 21. helyen állt a bérköltség táblázatban. Akkor a 12 csapat összköltsége 63,6 millió euró volt, a friss jelentés szerint mára ez az összeg 82 millió eurót tett ki. A most kiadott dokumentum szerint egy másik szempont alapján a magyar bajnokság a legnagyobbakat is maga mögé tudta utasítani (igaz, itt azért némi bázishatás is közrejátszik, hiszen alacsonyabb összegeknél könnyű nagyobb változást elérni): egy év alatt ugyanis 17 százalékkal nőtt a teljes bérköltség, aminél egy hajszállal nagyobb növekedést, 18 százalékot csak a német bajnokságban regisztráltak.

Magyarország előre megy, nem hátra

Miközben a top 20 bajnokság több mint felénél a koronavírus-járvány okozta lezárások következtében egyáltalán nem történt bérnövekedés, addig Magyarországhoz hasonló 10 százalék fölötti emelésre egyedül Angliában volt példa. (A különbség csupán annyi, hogy az angol bajnokság piaci alapon működik, míg a magyar, hát… kevésbe – a szerk.)

Milliárdokat költenek a magyar csapatok Az UEFA összesítése szerint tehát a 2020/2021-es szezonban 82 millió eurós bérköltségük volt a bajnokságban résztvevő csapatoknak.

Ez évi 6,83 millió eurót, vagyis szezonvégi árfolyammal számolva 2,4 milliárd forintot jelent csapatonként.

Amit fontos kiemelni: ez az összeg az összes alkalmazott bérét, juttatását és bónuszát tartalmazza. Tehát nem kizárólag a játékosok fizetése szerepel benne. Hogy ők mennyit keresnek, azt problémásabb visszakövetni, ugyanis az NBI kínosan ügyel arra, hogy a bérköltségeket nehogy lebontsák külön a játékosokra, és külön az alkalmazottakra. Balszerencséjükre az UEFA ezt megtette helyettük, így kiderült, hogy

Magyarország esetében a 82 millió euró úgy oszlik meg, hogy ebből 45 millió euró volt a focisták bérköltsége, míg a fennmaradó 37 millió euró az egyéb alkalmazottaké. A 45 millió euró átszámolva 15,7 milliárdos költséget jelent az NBI szintjén, csapatonként 1,3 milliárdot.

A csapatok nemzetközi megmérettetésekben elért “csodás” eredményeiket, valamint színmagyar keretüket látva ez a pénz jó helyre megy.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 38 fő volt a 2020/2021-es szezonban, ami azt jelenti, hogy

egy magyar focista az NBI-ben a vizsgált szezonban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgált időszakban az NBI létszáma szokatlanul magas volt.

Jelenleg az átlagos keretlétszám a 28 fő, ezzel számolva már közel 4 milliós átlagfizetést kapunk, ami sokkal közelebb állhat a valósághoz.

Ennek pedig egyetlen nyomós oka van: semmi jel nem utal arra, hogy a klubok a bérköltségen spóroltak volna a mostani szezonban. Tehát ha a 2020/2021-es szezon bérköltségét változatlannak is tekintjük, és mellévesszük a keretek szűkülését a Transfermarkt adatai alapján, akkor a valósághoz közelebb állhat a 4 milliós összeg becsléseink szerint.

Átlagról beszélünk 

Természetesen nem minden játékos keres ennyit, hiszen a teljes NBI átlagáról beszélünk. Vagyis, lehetnek olyan csapatok, melyek kiugró fizetési kerettel rendelkeznek, míg más, kevésbé támogatott klubok szerényebb összegekből gazdálkodnak.

Vagyis

csapatszinten és csapatokon belül is hatalmas különbségek lehetnek és míg valaki havi 1 millióért lép pályára, más játékos ugyanezért akár 7-8 millió forintot is kaphat a sajtóban megjelent információk szerint.

A nyugati példákkal ellentétben ezt a kérdést illetőenis csak becslésekkel lehet élni, ugyanis hétpecsétes titokként őrzik a klubok a leigazolások részleteit és a béradatokat – még a legnagyobb játékosok esetében is – mutat rá az Mfor.

Fotó: fradi.hu

További híreink

Almásy László, “az angol beteg” 125 éve született

Szabó Norbert

Elmarad a Genfi Autószalon

Dunai Tibor

Megkéselte társát, de a kapitányságon még tovább rajoskodott a “fiatal” elkövető

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben