27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Ezek a holnaptól életbe lépő szabályok

A kormány már korábban bejelentette, hogy a romló járványügyi helyzet miatt Magyarország lezárja a határait, vasárnap a Magyar Közlönyben megjelentek az erről szóló kormányrendeletek. A rendelkezések szeptember 1-től, vagyis keddtől lépnek hatályba, innentől kezdve érvényesek a szigorítások. 

Külföldi állampolgárok

Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet megtiltja, hogy külföldi állampolgárok személyforgalomban (kocsival, vonattal, busszal, repülővel, vagy akár gyalog) belépjenek Magyarország területére. A szabály alól mentesül:

  • akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte;
  • akik olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek;
  • akik igazolt módon hallgatók vagy diákok az ország valamelyik oktatási intézményében;
  • akiknek ez fuvarozóként indokolt;
  • akik családi eseményen (házasságkötés, keresztelő, temetés) szeretnének részt venni;
  • akik hozzátartozó gondozása, ápolása miatt utaznának be az országba;
  • akik kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény résztvevői.

Azonban nekik is belépési kérelmet kell benyújtaniuk, elektronikus úton, magyar vagy angol nyelven, ahol fel kell tüntetni a beutazás célját.

A beutazási tilalom alól felmentett külföldiek a határnál egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amelynek tűrésére kötelesek. Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarország területére.

Magyar állampolgárok

A külföldről érkező magyarok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át a határon. Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, őket természetesen nem utasítják ki az országból, viszont karanténba, vagy házi karanténba kell vonulniuk.

A jogszabály a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá vonja azokat,

  • akiknek állandó, vagy
  • akiknek 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van. Ebben az esetben a családtagok is beléphetnek az ország területére;
  • akik hazai sportszervezetnek a versenyzői, sportszakemberei, és külföldi sporteseményen való részvételét követően lépnének be Magyarország területére.

A rendelet nem terjed ki a teherforgalomban történő határátlépésre, a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre (vagyis a diplomatákra), és azokra, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben átestek a Covid-19 betegségen.

Katonai konvojok és ingázók

A katonai konvojoknak beutazására, illetve az ország területén való átutazására továbbra is lehetőséget biztosít a kormány, hogyha a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és a katonák mozgatása történik, valamint a szomszédos országok biztosítják a határátlépés.

Az ingázókkal kapcsolatban a jogszabály előírja, hogy a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be Magyarország területére. Ugyanilyen feltételek mellett térhetnek vissza az ingázók külföldről.

Hazai és külföldi sportolók

Külföldi nemzetközi sporteseményen való részvételt követően a magyarországi sportszervezet versenyzője, sportszakembere, vagy a magyarországi sportszervezet általi delegált személy számára a hatósági házi karantén helyeként a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét is ki kell jelölni. Így a sportoló a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sporttevékenység végzésére használt ingatlan között mozoghat, az edzésen részt vehet.

A magyarországi nemzetközi sportrendezvényre érkező nem magyar résztvevők – a nézők kivételével – akkor léphetnek be Magyarországra, ha a megelőző 5 napban legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol okirattal bizonyítják. Ettől eltérően az Európai Labdarúgó Szövetség protokolljára figyelemmel a résztvevők egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphetnek az országba.

A kormány a kiemelt sportrendezvényeknél követendő járványügyi előírásokra külön rendeletet dolgozhat ki.

Külföldiek átutazása

A külföldiek átutazás céljából akkor léphetnek be az ország területére, ha belépéskor egészségügyi vizsgálatnak vetik alá magukat, ahol fertőzés gyanúja nem merül fel, valamint a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

(Origo.hu nyomán)

További híreink

Mi Hazánk – “Gázban a magyar-ukrán kapcsolatok?!”

Faragó Dániel

“Jelenvalóvá tehetjük Isten országát”

Kemény János

Csoportos idegállapot, öten verekedtek egy nő miatt

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen