4.5 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföldTudomány

Fő a biztonság – már a majomhimlőre is fejlesztettek ki tesztet

Egybehangzó orvosi vélemények és nem mellékesen a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a majomhimlő elsősorban a saját nemükhöz vonzódó férfiak körében terjedő kórság. A súlyos megbetegedések között nyilvántartott esetek túlnyomó többsége ezt a csoportot érinti. 

Ezért akár azt is mondhatnánk, hogy szabad szemmel is jól kiszűrhetők lennének a potenciálisan majomhimlővel megfertőződni képes emberek, de ez nagyon-nagyon diszkriminatív és előítéletes hozzáállás lenne.

Így tehát ezt is tesztelhetjük, elkészültek ugyanis az első majomhimlő gyorstesztek. Egy magyar forgalmazó már három különbözőt is megrendelt belőlük.

A teszt rendelkezik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) regisztrációjával.

„A vírus bármikor mutálódhat, a terjedés módja, sebessége és a vírus fertőzőképessége változhat, így érdemes már most felkészülni és megismerni a gyártókat és a diagnosztikai eszközöket” – mondta a közlemény szerint Karvalics Attila, a gyorsdiagnosztikai eszközök egyik meghatározó hazai forgalmazója, az A-Lab Pharma ügyvezetője.

Szerinte a diagnosztikai eszközök minősége folyamatosan fejlődik: míg az első koronavírus-antigéntesztek szenzitivitása csak 60 százalék volt, addig ma már a fertőzőképesség fennállása esetén jellemzően az érzékenyebb orrüregteszt-eszközök szenzitivitása magas víruskoncentráció mellett már 100 körül található.

Az in vitro diagnosztika területén véletlenül épp Kína vezeti a világot, ma már több száz cég, köztük számos tőzsdén jegyzett vállalat foglalkozik igen magas szinten gyorsdiagnosztikai eszközök kutatásával, fejlesztésével és gyártásával.

(hvg nyomán)

További híreink

Hat emberrel végzett a Walmart menedzsere, mert “a Sátán azt mondta neki”

Irányi Dániel

Ukrajnából jelentkezik Novák Katalin: személyesen Zelenszkij meghívására érkezett

Irányi Dániel

Hamupipőke visszatér a filmvászonra, bár nem egészen úgy, ahogy emlékeztünk rá

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben