7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Forrong az öreg kontinens- szerte Európában tüntetnek az oltatlanok megbélyegzése ellen

Budapesten, Zágrábban, Prágában, Bécsben, Rotterdamban, Párizsban és Firenzében is az utcára vonultak az elmúlt napokban azért, hogy a kormányok által egyre inkább a zsarolás eszközével népszerűsített oltások és az oltatlanok kirekesztése, megbélyegzése ellen tiltakozzanak. 

Thousands rally against Covid curbs in Austria, Australia - Newspaper - DAWN.COM

Európa számos országában már a komoly parlamenti erővel rendelkező pártok (FPÖ) is az utcára szólították híveiket, hogy együtt álljanak ki a sokadik oltás erőltetése és az újabb korlátozások bevezetése ellen.

Despite Covid spike, Europe sees protests against lockdowns, vaccine mandates | World News - Hindustan Times

Ausztriában általánosan kötelezővé teszik az oltást, emellett kijárási tilalmat vezetnek be.

Németországban több tartományban éjszakai kijárási tilalommal sújtják az oltatlanokat.

Spanyolországban újra bevezették a kötelező beltéri maszkviselést, míg Görögországban 3 év börtönnel fenyegetik azokat a  magánorvosokat, akik nem mennek vissza az állami kórházakba dolgozni.

Hongkongban megkezdték a 3 évesek beoltását, több Karib térségi szigeten pedig kijárási tilalmat rendeltek el.

Ausztrália nagyvárosaiban több ezren vonultak utcára a szabadság nevében, köztük Sydney-ben, Melbourne-ben és Adelaide-ben, tiltakozva egy járványügyi törvénytervezet ellen. A tüntetők egyebek közt az oltásalapú szegregáció ellen emelték fel szavukat. Az ausztrál zászlót lengető tüntetők a nemzeti himnuszt énekelték. Beszámolók szerint a tüntetéseket jobboldali csoportok szervezték.

Nade, vissza Európába!

Hollandiában azért gyűltek össze, hogy felemeljék hangjukat a kormány azon tervei ellen, amelyek szerint a fedett szórakozóhelyekre csak olyan személyek léphetnek be, akiknek van védettségi igazolványuk, amely igazolja, hogy be vannak oltva, vagy már felépültek egy fertőzésből.

Rotterdamban a rendőrség sürgősségi rendeletet adott ki, leállította a tömegközlekedést és hazarendelte az embereket. A hatóságok közölték, hogy vízágyúkat vetettek be, és lovas rendőröket vezényeltek ki a tömeg feloszlatására. A holland rendőrség figyelmeztető lövéseket is leadott, végül összecsaptak a tüntetőkkel, tucatnyian megsebesültek, ezért az Amszterdamba hirdetett demonstrációt a tüntetők inkább nem tartották meg.

A korlátozó intézkedések és az oltatlanok megkülönbözetése jelentős tiltakozási hullámot váltott ki Horvátországban is. Az elmúlt napokban Zágrábban, Dubrovnikban és Splitben is ezrek vonultak utcára.

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek, szabadtéri és tömeg

Csehországban a negyedik vakcina ellen emelték fel a hangjukat a tüntetők, de “Szlovákiában”, Pozsonyban is a korlátozások ellen tiltakoztak magyarok és szlovákok közösen.

Czech Republic follows Austria in enforcing lockdown for unvaccinated as infection rates surge | The Independent

Franciaország és Olaszország tucatnyi nagyvárosában is heves megmozdulások követték az újabb tiltásokat bejelentő sajtótájékoztatókat.

French police clash with anti-COVID pass protesters in Paris | Coronavirus pandemic News | Al Jazeera

Italy to introduce three-stage lockdown from Thursday – EURACTIV.com

 

Ausztriában a becslések szerint mintegy 40.000 ember vonult végig Bécs belvárosában,

az oltatlan dolgozók munkahelyeinek megőrzéséért és a kötelező oltások eltörléséért tiltakozva.

A híradások szerint a rendőrök itt is a tüntetőkre támadtak.

(index-Magyar Jelen)

 

 

További híreink

Román államfő: míg mi a járvánnyal küzdünk, a szocialisták odaadnák Erdélyt a magyaroknak

Szabó Norbert

A Föld keleti felén már 2020 van

Dunai Tibor

Világszerte 6,9 millióan fertőződtek meg, és négyszázezer a halálos áldozatok száma

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben