20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

“Gendersemleges” nyelvet vezetnének be Anglia bizonyos részein

Jövő héten szavaznak a független képviselő, L.J. Evans javaslatáról, miszerint töröljék el a férfi és női megszólításokat a köznyelvből, s azok helyét vegye át az új, “gendersemleges” nyelvjárás – írja a Metro.

Ha Bournemouth, Christchruch és Poole önkormányzata megszavazza a javaslatot, akkor a jövőben a fennhatóságuk alá tartozó 395 ezer embert nem illetik többé “Mr. és Mrs.”, valamint “he” és “she” megszólításokkal. L.J. Evans szerint az “idejétmúlt nemi szerepeket és megszólításokat” el kell törölni. Így például a “chairman”-t felváltja a “chair” megszólítás. (Így lett az igazgatóból szék – a szerk.)

Az önkormányzat fennhatósága alá tartozó emberekre, valamint a hivatalos kommunikációra is kiterjesztenék az új szabályokat. A Mr., Mrs., Miss és Ms. helyett mindenkire a Mx-ként hivatkoznak majd. A “he” és “she” megszólítások helyére pedig a “they” lép, ami mellesleg az angolban a többesszám harmadik személy megszólítása, így kicsit sem lesz zavaró.

L.J. Evans szerint erre a lépésre azért volt égető szükség, mert a korábbi megszólítások “összezavaróak” lehetnek, ráadásul “történelmi gendersztereopíákat” és “tudat alatti előítéleteket” közvetítenek.

Evans úgy véli, ezzel a lépéssel újabb lépést teszünk a “nemi egyenlőség felé”. Ráadásul a független képviselő szerint ez a javaslat azért is remek, mert a főnökét Drew-nak hívják, és férfi, ám ő a név hallatán mindig Drew Barrymore-ra asszociál, így félő, hogy Ms.-ként szólítaná meg hivatalos levélben a főnökét, ami kínos pillanatokhoz vezetne. (Nem vicc, tényleg ezzel érvelt.)

Ha a javaslatot elfogadják, remélhetőleg hamarosan nyomtatott formában is megjelenik az Újbeszél frissített kiadása, hogy csírájában elejét vegyük a gondolatbűnözésnek.

 

További híreink

Csúnyán helybenhagytak egy fiatal srácot a biciklijéért Győrben

Kemény János

Az Antifa budapesti oldala fosztogatásra buzdít

Dunai Tibor

Miskolcon indul az Y-híd építése – menetrend változások

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben