19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

“Gyarmati múltja” miatt fizet kártérítést Németország Namíbiának

A német kormány bejelentette, hajlandó német adófizetők millióit Namíbiának utalni “kártérítés” gyanánt, amiért Németország annak idején gyarmati népirtást vitt véghez – írja az AFP.

A német vezetés péntekre virradóan úgy értékelte, népük még nem fizet elég országnak és népcsoportnak kártérítést, így a listát egy afrikai állammal bővítették.

Noha Németország kapcsán nehéz olyan embert találni, akinek az első dolog, ami a germánokról eszébe jut a gyarmatosítás, politikusaik mégis úgy érezték, itt az idő ezért is szégyellni magukat. Ez azonban nem merül ki üres szavakban, és bánatos főhajtásban.

Németország kormánya hajlandó több mint egymilliárd euró kártérítést is fizetni Namíbiának.

“Mostantól hivatalosan is úgy hivatkozunk majd ezekre az eseményekre, ahogy a mai perspektívánk alapján kell: népirtásként” – áll Heiko Maas külügyminiszter közleményében. Hozzátette:

“A történelem fényében levonva az erkölcsi felelősségét Németországnak, a namíbiaiak bocsánatáért esedezünk.”

A német kormány öt éve tárgyal Namíbiával a jóvátételről, s mostanra végre az összegről is sikerült megállapodniuk. Az egyezmény szerint

a német adófizetők harminc év alatt több mint egymilliárd eurót fizetnek majd az afrikai országnak, melynek feladata a kártérítést eljuttatni a herero és nama törzsek leszármazottainak.

A németek 1884-ben gyarmatosították a mai Namíbiát Német Délnyugat-Afrika néven, ám a herero és nama törzsek többször is fellázadtak az európai hódítók ellen, ami véres összecsapásokba torkollott. Erre válaszul a németek 1904-08 között kiirtották az őslakos népesség nagy részét, a túlélőket pedig rabszolgasorba taszították.

Fotó: rtl.de

További híreink

Szalai Ádám: Amióta itt vagyok a válogatottnál, ilyenre nem volt példa

Irányi Dániel

Vívás: Szilágyi Áron aranyérmes Varsóban

Kemény János

Nem kell ide bozóttűz, elegendő az ember

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen