26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Gyújtópont: Kína légi és tengeri blokád alá vonná Tajvant

Kína éles lőszerekkel hadgyakorlatozik Tajvan körül a következő napokban, ami a tajvani védelmi minisztérium szerint felér a sziget légi és tengeri blokádjával. A védelmi minisztérium kijelentette: válaszolni fognak minden olyan lépésre, amely sérti Tajvan területi szuverenitását – írja a BBC.

A korábbi kínai erőfitoktatásokra válaszul a képviselőház elnöke ellátogatott Tajvan szigetére, melyet a Kínai Népköztársaság „egyértelmű provokációnak” minősített, és bejelentette: hadgyakorlatba kezd a Tajvanhoz közeli Fucsien tartományban, mire az Egyesült Államok pedig hadihajókkal vonult fel a Csendes-óceánon.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg közölte:

csütörtöktől vasárnapig között gyakorlatozik Tajvan körül éles lőszerekkel,

hasonlóan az 1996-os szoros körüli válsághoz, melyhez hat, nagyméretű tilalmi zónát hozott létre. Azonban

a hat zónából ezúttal három Tajvan húsz kilométeres határán belül van, amire eddig nem volt példa.

A tajvani védelmi minisztérium álláspontja szerint ez egyértelműen az ENSZ-egyezmények megsértése, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

Kína légi és tengeri blokád alá vonja a szigetet.

A tajvani kormány szerint Kína ezen hadgyakorlatával behatol az ország felségterületére.

A BBC szerint ha Kína beváltja a fenyegetését, és csütörtöktől valóban repülőgépeket és hadihajókat vezényel a térségbe, az egyenlő lenne a sziget elleni invázióval, amire Tajvannak fegyveres választ kell adnia.

Ezt az USA sem hagyná annyiban

Négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó, mintegy jelzés értékűen, szintén a sziget közelében tartózkodik. Hivatalos indoklás szerint rutinbevetésen vesznek részt.

Hszi Csin-ping telefonon megüzente Joe Bidennek, hogy országa „nem tűr el semmiféle szeparatista törekvést”, az Amerikai vezetésnek pedig annyit mondott:

aki a tűzzel játszik, azt végül elemészti.

25 évvel ezelőtt elmaradt a háború

Még Bill Clinton elnöksége alatt egyszer már megpróbált Kína komoly katonai nyomást gyakorolni Tajvanra. Egy óriási méretű amerikai csapatösszevonás, és egy erélyes fellépés azonban meghátrálásra késztette a kínaiakat. Ám akkor még messze nem volt ilyen jelentős katonai ereje a kommunista országnak, arról nem is beszélve, hogy akkoriban Amerika sem állt szemben egy másik nagyhatalommal, a belső problémáiról nem is beszélve.

Ráadásul Oroszország már deklarálta:

bármi lesz is, teljes mellszélességgel Kína mellett állnak.

Ha úgy lesz, ahogyan a BBC írta, és tényleg fegyveres harcba keverednek az éles lőszerekkel felfegyverzett kínai hadihajók a tajvani védelemmel, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Kiemelt kép forrása: cnn.com

Kapcsolódó:

Tajvan, vagy háború?

További híreink

Sorozatban már a harmadik marhavágóhíd „vérzett el” a Nébih ellenőrzésen

Varga Lilla

Újabb tüntetés volt Belgrádban a parlament épületénél az államfő tekintélyelvű politikája ellen

Szabó Norbert

Varga Judit és Szijjártó Péter milliós juttatást kapnak egy olyan munkáért, amit korábban ingyen végeztek

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben