15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Sport

Hátat fordított a zászlónak, és fejét eltakarva várta ki az amerikai himnusz végét a sportoló

Hátat fordított az amerikai zászlónak, majd egy pólóval a fején várta ki a himnusz végét az amerikai atlétikai csapat színesbőrű kalapácsvetője – derült ki a Fox beszámolójából.

Az amerikai atlétikai csapat olimpiai válogatóján a kalapácsvetők versenyén harmadik helyet szerző Gwen Berry a himnusz lejátszása alatt egyszerűen hátat fordított az amerikai zászlónak, majd a fejét is eltakarta egy “aktivista atléta” feliratú pólóval.

Bizonyára megtisztelő egy ilyen csapattárssal együtt küzdeni Amerikáért – Fotó: Getty Images Hungary

Eközben az arany és ezüstérmes versenyzők szívükre tett kézzel, feszes vigyázzban hallgatták végig országuk himnuszát, addig a bronzérmes Berry nem győzte kimutatni, mennyire nem érdekli az egész.

A néger sportoló később azt nyilatkozta, nagyon dühös volt, amiért pont akkor kezdték játszani a himnuszt, mikor felállt a pódiumra. Szerinte korábban “rengeteg alkalmuk lett volna” erre.

Nem akarok erről az egészről többet beszélni, mert a himnusz nem fontos. Számomra sosem volt az

– jelentette ki. Ezt követően egyértelművé tette, őt nem érdekli sem az ország, melynek színeiben indul, sem maga a sportesemény.

“Az én ittlétem, az én küldetésem sokkal fontosabb, mint holmi sport. Én azokért vagyok itt, akiknek a halálát a rendszerszintű rasszizmus okozta. Csakis ez a fontos.”

Gwen Berry nem először okozott botrányt sportversenyen. A Pánamerikai Játékok során például magasba tartott, ökölbe szorított kézzel állt az amerikai himnusz alatt, a szervezők kifejezett előzetes kérése ellenére, melyben a politikai véleménynyilvánítás mindenfajta mellőzését kérték a sportolóktól.

Hogy miért van egy olyan sportoló egy nemzeti csapatba, melynek még a himnuszát is gyűlöli, nemhogy magát az országot, az már egy egészen más kérdés. Ahogyan az is, vajon a versenyért járó tiszteletdíjat is szerényen visszautasítja majd a kultúrmarxista forradalmár, vagy azért az amerikai adófizetők pénze jól jön az “ellenálláshoz”?

Fotó: AP

További híreink

Gyógyszerrel mérgezte az idős házaspárt

Szabó Norbert

A WHO felfüggesztette tevékenységét a jemeni lázadók területein

Dunai Tibor

Fokozatosan nyitnak a vidéki települések

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen