17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Hatezer köbméter illegális útmenti hulladék

Jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemét található a magyar közutak mentén. Az illegális szemétlerakások száma évről-évre növekszik. Idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze, és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre Magyar Közút munkatársai – közölte a nonprofit társaság kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság az idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására, ártalmatlanítására. Ennek jelentős része illegálisan elhelyezett hulladék. Hangsúlyozták, a társaság nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot, és az útmenti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti.

Napi probléma, hogy a kihelyezett szemetes tárolókba és mellé olyan hulladékot helyeznek ki, amelyek nem a közlekedés során keletkeznek. Ilyen például a háztartási hulladék, vagy a lomtalanításra ítélt szemét. Az is gyakori probléma, hogy a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is – írják a közleményben. A Magyar Közút mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel, és annak elszállításával töltenek. Ez jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, és hatalmas költséget jelent – olvasható a közleményben.

Hozzátették, a társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Az idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezték “Jobb, ha el se dobod!” címmel az országos szemétgyűjtési akciót. Ehhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak. Köztük a környezetükért tenni akaró önkormányzatok, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők is.

A Magyar Közút minden évben csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) TeSzedd! akciójához. A kampányoktól azt remélik, hogy érezhető szemléletváltozást érnek el a lakosság körében. Hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből – közölte a Magyar Közút.

(MTI – Fotó: kapos.hu)

További híreink

Erdők telepítésével az éghajlatváltozás ellen

Kemény János

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Varga Lilla

Szívhangtörvény- a Mi Hazánk javaslatáról vitatkoztak a Partizánban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen