19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Horvát parancsnoka van a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak

Denis Tretinjak lett a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka – írta a honvedelem.hu.

A cikk szerint Denis Tretinjak korábban a Horvát Fegyveres Erők Parancsnokságának haderőtervezési főnöke volt.

A horvát vezérőrnagyot kedden Budapesten munkalátogatáson fogadta Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka. Az egyeztetésen a szervezet előtt álló feladatokról és az együttműködés kereteinek meghatározásáról volt szó.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy székesfehérvári központtal alakul meg a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C),

amelynek feladata a térség stabilitásának megőrzése lesz, illetve konfliktus esetén irányítja a műveleti tevékenységet.

Horvátország és Magyarország a két “keretnemzet”, amelyekhez a jövőben további NATO-országok is csatlakoznak.

A terv a megvalósítás szakaszába lépett. A parancsnokság horvát kontingensének első kilenc katonája – köztük Denis Tretinjak parancsnok – augusztus elején Székesfehérvárra érkezett.

A HQ MND-C így már nemzetközi katonai szervezetként folyatja tevékenységét, hogy majd elérje a NATO teljes műveleti képességet. A horvát kontingens további hat katonája augusztus közepén érkezik Magyarországra – írta a honvedelem.hu.

(MTI, Fotó: Vargha Tamás FB oldala)

További híreink

Donáth Anna sajnálja, hogy nem magyar volt az első fertőzött

Kemény János

Javasolja az “emlékeztető oltást” az Európai Gyógyszerügynökség

Irányi Dániel

Meggyilkolta volt szeretőjét a román orvos, vádat emeltek ellene Nyíregyházán

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben