17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Hun sírokat tártak fel Észak-Kínában

A hsziungnukhoz, vagyis az ázsiai hunokhoz tartozó 120 sírt tártak fel a régészek az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen.

A regionális kulturális örökségvédelmi és régészeti intézet szerint a sírok pontos korát még nem sikerült meghatározni. Az idén feltárt nyolc sírban fakoporsókat, emberi csontokat, vaskéseket, agyag- és lakkozott edényeket, valamint áldozati állatok maradványait találták. Az egyik sír, amelyet korábban fosztogatók dúltak fel, a datolyaszilva virágát idéző 83 vasvirágot rejtett.

“Ezeken a vasdíszeken selyemmaradványokat azonosítottunk, ami azt mutatja, hogy a fakoporsót selyembe csomagolták” – mondta Szung Kuo-tung, az intézet egyik munkatársa.

A hsziungnuk (ázsiai hunok) elnevezés a Kr.e. 3. század végétől a Kr.sz. 1. századig a Belső-Ázsia nagy részét ellenőrzés alatt tartó nomád népek szövetségére utal. A kínai császárok elsősorban a hsziungnuk távol tartása miatt kezdték meg a kínai Nagy fal építését. Kínai történészek nézete szerint a hsziungnuk voltak a későbbi hunok – vagyis a közép-ázsiai és európai hunok – ősei.

A sírkomplexum az első ilyen típusú felfedezés a kínai Jinsan hegységtől északra elterülő füves vidéken és jelentősen segítheti a hsziungnuk tanulmányozását – írja az MTI.

További híreink

Fény derült Putyin titkaira: állami pénzből kitartott szeretők és palota a Fekete-tengernél

Irányi Dániel

Belső kutatásokból pontosan tudta a Facebook, milyen káros hatást gyakorolnak a fiatalokra

Irányi Dániel

Díjat kap, mert videóra vette George Floyd letartóztatását

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen