17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Környezetvédelem

Húsz éven belül háromszorosára nőhet az óceánok szennyezettsége

Egy új tanulmány szerint, ha nem történik érdemi lépés az óceánba áramló műanyagok megfékezése érdekében, akkor húsz éven belül megháromszorozódhat a vizek szennyezettsége.

A tanulmány szerint, ha megfelelően alkalmaznánk a rendelkezésünkre álló technológiákat, akkor akár 80%-al is csökkenthető lenne a szennyezés aránya.

Ha ez nem történik meg, akkor

a jelenlegi éves 11 millió tonnáról 2040-ig 29 millió tonnára emelkedik az óceánokba ömlő műanyag mennyisége. Ez azt jelentené, hogy átlagosan minden egyes méter tengerpartra 50 kg műanyag-hulladék jutna a jövőben.

Mivel a műanyag teljesen sohasem bomlik le, ezért húsz év múlva a vizekben található mennyiség elérheti a 600 tonnát. Ez nagyjából 3 millió kék bálna súlyának felel meg.

A tanulmány rámutat: a koronavírus-járvány nem segített a szennyeződés visszafogásán, hanem fokozta azt, köszönhetően az igénytelenek széles rétegének, akik az egyszer használatos gumikesztyűket, maszkokat használat után egyszerűen szétdobálták.

A jelentésben kitérnek arra is, hiába a kormányok erőfeszítése és az ipari szereplők vállalása, ugyanis a népességnövekedés pont azokat a régiókat érinti, ahol a legnagyobb arányú a szemetelés, és a környezettudatosság még csak nyomokban sem felfedezhető.

Hiába teszi a legtöbbet Európa a környezetvédelemért, ha a fő felelősök Ázsia és Afrika

A tanulmányban ismerteti, hogyan lehetne jelentősen csökkenteni az óceánokba áramló műanyag szemetet:

– a műanyag-előállítás és felhasználás növekedésének csökkentése;

– a plasztik helyettesítése papírral és komposztálható anyagokkal;

– a termékek és csomagolások újrahasznosíthatóvá tervezése;

– a hulladékgyűjtési arány javítása a közepes és alacsony jövedelmű országokban;

– az újrahasznosítás serkentése;

– a hulladék-export csökkentése.

A kutatás összeállítói szerint így összesen 70 milliárd dollárt takaríthatnának meg a kormányok, miközben negyedével csökkenne a műanyag-előállításhoz kapcsolható üvegházhatású gázok kibocsátása. Ráadásul a fenti lépésekkel mintegy 700 ezer munkahelyet is teremtenének.

(szmo.hu nyomán)

További híreink

Szégyelld magad, mert fehér vagy!

Dunai Tibor

Oltás után fertőződött meg koronavírussal egy németországi idősotthon 14 lakója

Irányi Dániel

“Tinibanda” garázdálkodik a Széll Kálmán tér környékén

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen