17.6 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Ígérete ellenére sem állította meg a gabonakivitelt a magyar állam

Nem állította meg a gabonakivitelt a kormány exportkorlátozása – ezt a feldolgozók és kereskedők szövetségének főtitkára nyilatkozta az RTL Híradónknak. Pedig március elejétől él a rendelet, amellyel az áremeléseket akarták kivédeni, de az állam eddig egyszer sem élt elővásárlási jogával, a búza pedig 10-20 százalékkal tovább drágult Magyarországon. Emiatt alapvető élelmiszerekért kérhetnek még többet a boltokban.

Igencsak érzékenyen érintette a búza árát az orosz-ukrán háború, hiszen a globális export közel harmadát ez a két ország adja. Ezzel magyarázzák egyébként a búza 14 éves csúcsdrágulását is. Az eseményekre reagálva az agárminiszter március elején az RTL Híradónak nyilatkozva azt ígérte, rendkívüli intézkedéssel állítják meg az áremelkedést Magyarországon.

“Javaslatot teszünk egy kormányrendelet elkészítésére, amely gabonaexport, kiviteli tilalmat ír elő Magyarországon, mert meg kell őriznünk azokat a stratégiai készleteket, amelyek az állattenyésztés, illetve természetesen a saját élelmiszerellátásunk biztosítására is kell” –

nyilatkozta Nagy István március 4-én.

A kormány néhány nappal később a Facebookon közölte:

Minden gabonakivitelt megtiltunk, a háború okozta áremelkedések kivédésére.

Ám Orbán Viktortól tudjuk, nem azt kell figyelni, amit mond, hanem amit csinál. Nos, ez a mondata ezúttal is megállja a helyét, hiszen

korábbi ígéretével ellentétben a kormány egyáltalán nem tiltotta meg a gabonakivitelt, csupán bejelentési kötelezettséget írt elő a termelőknek, az államnak pedig elővásárlási jogot adott május 15-ig.

Piaci árat kellene fizetnie, ha vásárol.

Az állam élhetne elővásárlási joggal. Ez azt jelentené, hogy ha az állam megveszi, akkor az a tétel nem fog kimenni exportra. De eddig erre nem került sor

– mondta a híradónak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

Ennek egyébként meg is lett az eredménye, hiszen a búza folyamatosan drágul hazánkban. A március eleji 90 ezer után már 140 ezer forintot is kérnek egy tonnáért Magyarországon.

Az Agrárminisztérium írásban reagált a kérdésre:

“mindaddig a szintig teljes mértékben megengedjük a gabonakivitelt, ameddig az nem veszélyezteti a hazai ellátást.”

Vagyis az infláció egyáltalán nem érdekli őket, ahogyan az sem, hogy a magyar családok miből tudják majd megvenni az 500 forint fölötti kenyeret. Amíg megoldható a hazai ellátás, nincs szükség exporttilalomra.

Az is egy jó kérdés, hogy vajon valaha is szándékában állt-e a magyar államnak ténylegesen korlátozni a gabonaexportot, mikor – mint ahogy ez a videó is feltárja – éppen a Fidesz-kormány az, mely a magyar termőföldeket külföldi kezekre játssza.

További híreink

Nigériai kokaindíler került rendőrkézre Budapesten

Varga Lilla

FBI: terrorista merénylet történt a texasi katonai támaszponton

Szabó Norbert

Tűzgyújtással emlékeznek Trianonra június 4-én

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen