4.4 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Illegális migránssal takaríttatott otthonában Svédország baloldali miniszterelnöke

Bírálatok kereszttüzébe került Magdalena Andersson svéd baloldali miniszterelnök, mert illegális migránssal takaríttatott az otthonában – jelentette hétfőn a BBC brit televízió nyomán az MTI.

A BBC riportja szerint a rendőrség azért ment ki a kormányfő Stockholm közelében, Nacka városában található otthonába, mert valaki véletlenül aktiválta a betörők elleni riasztórendszert.

A hatóságok a helyszínen két takarítónőt találtak, akik közül az egyikkel szemben – mivel illegális migráns volt – érvényes kitoloncolási parancs volt hatályban.

A november óta hivatalban lévő miniszterelnök közölte, hogy a takarítónőket kiközvetítő takarítócéggel már felbontotta a szerződést. Az Expressen című svéd lapnak szombaton nyilatkozva elmondta, hogy “azok is áldozatul eshetnek szélhámos vállalkozásoknak, akik mindent megfelelően szeretnének csinálni”. Hozzátette: a takarítócég vezetője biztosította őt arról, hogy alkalmazottaik mindegyike rendelkezik munkavállalási engedéllyel.

A nackai ház Andersson családjának otthona, de a miniszterelnök már átköltözött a stockholmi kormányfői rezidenciára. A huszonéves, feltehetőleg nicaraguai származású nőt átadták a svéd bevándorlási hatóságnak.

Nemcsak tartózkodási engedélye nem volt, hanem korábban lopásért elítélték, és 2020-ban határozat született a kitoloncolásáról.

Az említett incidens még december 21-én történt, de csak a hét végén kezdett el róla cikkezni a svéd sajtó, elsőként az Expressen című lap, amely kirobbantotta a botrányt.

Svédország első női kormányfője, a szociáldemokrata Magdalena Andersson egyik fő céljaként tűzte ki a feketegazdaság elleni fellépést.

Tavalyi beiktatásakor mondott beszédében az emberek személyes felelősségérzetére helyezte a hangsúlyt a szervezett bűnözés elleni harcban, amely szerinte szégyenletesen hatékonyan beolvadt a gazdaságba.

Ellenzéki politikusok aggályokat is megfogalmaztak Andersson és környezete biztonsági helyzetével, a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. Utaltak arra, hogy jobban kellene ellenőrizni, kik férhetnek hozzá a miniszterelnök otthonához.

Tobias Billström, az ellenzéki Mérsékelt Párt frakcióvezetője mikroblogján a történtek kapcsán felidézte: Mark Harper brit bevándorlási miniszter 2014-ben lemondani kényszerült azért, mert kiderült, hogy az Egyesült Királyságban munkavállalási engedéllyel nem rendelkező takarítót foglalkoztatott.

Fotó: MTI

További híreink

Franciaország a határait legalább június 15-ig zárva tartja

Dunai Tibor

Izrael magyarokon teszteli az új vakcináit

Irányi Dániel

Nigériában tizenöt embert mészároltak le, majd a temetésükön hatot

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen