5 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Irán kész az előfeltétel nélküli fogolycserére az Egyesült Államokkal

Irán kész az előfeltétel nélküli, mindenkire kiterjedő fogolycserére az Egyesült Államokkal, de egyelőre nem érkezett válasz az ajánlatra – közölte Ali Rabjej, a teheráni kormány szóvivője, akit a Khabaronline című hírportál idézett vasárnap.Irán aggódik az Egyesült Államokban bebörtönzött állampolgárai biztonsága és egészsége miatt, és az amerikai hatóságokat teszi felelőssé a bebörtönzött irániak egészségéért az új koronavírus járványával összefüggésben – mondta, hozzátéve, hogy a cserében nincs szükség közvetítőre.
Ritka esete volt a két ellenséges ország együttműködésének, amikor tavaly kicserélték az Iránban bebörtönzött Xiyue Wang egyetemistát és az Egyesült Államokban börtönben tartott Maszúd Szolejmáni iráni őssejtkutatót. A diákot kémkedés vádjával zárták be három évre, a kutatót pedig azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy megsértette az Irán elleni szankciókat.
A két ország viszonya azóta vált különösen ellenségessé, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Irán és a nagyhatalmak közötti 2015-ös nukleáris megállapodásból, és ismét büntetőintézkedéseket vezetett be Irán ellen, amelyek súlyosan érintik gazdaságát.
Már a múlt héten közölte három iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel, hogy a fogolycsere ügyében tárgyalnak Washingtonnal. Az egyik lehetséges amerikai fogoly Michael White, a haditengerészet veteránja, aki 2018 óta van Iránban. Egészségi okból márciusban kiengedték a börtönből, de az országot nem hagyhatja el. Egy lehetséges iráni fogoly Szirusz Aszgari professzor, akit kereskedelmi titkok ellopásával vádoltak, de már felmentették, és csak arra vár, hogy orvosi igazolást kapjon a távozáshoz az Egyesült Államokból – közölték kedden meg nem nevezett iráni és amerikai tisztségviselők.
A Reuters hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy Iránban hány amerikait tartanak fogva, az Egyesült Államokban több tucatnyi iránit, sokakat közülük szankciószegésért.

MTI

További híreink

Two loser Idaho pot smug

Ghost Spy

Izrael-barát rendszámtáblát bocsájt ki Florida

Faragó Dániel

Rekonstruálják a kijevi Majdanon történt tömegmészárlást

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben