28.1 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Ismét bevezetik a kötelező katonai szolgálatot Lettországban

Lettországban jövőre visszaállítják a kötelező katonai sorszolgálatot – jelentette be kedden az MTI Artis Pabriks védelmi miniszter szavai nyomán, aki a döntés háttereként a szomszédos Oroszországgal kialakuló növekvő feszültséget és az ukrajnai háborút jelölte meg.

“Lettország jelenlegi katonai rendszere elérte határait. Ugyanakkor nincs okunk azt hinni, hogy Oroszország változtatni fog magatartásán”

– mondta Pabriks újságíróknak.

Lettország a NATO-csatlakozás után beszüntette a kötelező katonai szolgálatot. A balti EU-tagállam hadserege 2007 óta hivatásos katonákból és önkéntes nemzetőrökből áll, akik hétvégenként részmunkaidőben teljesítenek szolgálatot.

A kevesebb mint kétmillió lakosú, Fehéroroszországgal és Oroszországgal határos országban jelenleg mindössze 7500 aktív katona és nemzeti gárdista szolgál, akiket 1500 fős NATO-kontingens támogat.

Pabriks hangsúlyozta, hogy

a kötelező katonai szolgálatot 2023-ban állítják vissza, és az csak a férfiakra vonatkozik majd.

Nagy kérdés, vajon a mindig kvótát követelő feministák ezúttal megszólalnak-e, hogy a nőket miért nem sorozzák be, és küldik a frontra a “hímsoviniszták”?

Gatis Priede, a Nemzeti Gárda tagja üdvözölte a döntést, amely szerinte a “legjobb hír”, és amelyet már a Krím 2014-es orosz annektálása idején meg kellett volna hozni.

“Ez a helyes lépés: több tartalékost képezni a hadseregünk és a teljes NATO-erő számára, amelyből még mindig nagy hiány van Észak-Európában és a balti térségben”

– hangoztatta az AFP francia hírügynökségnek.

Pabriks azt is bejelentette, hogy a délkeleti Jekabpils város közelében katonai bázist terveznek építeni, amely közelebb lenne az orosz határhoz, mint a jelenlegi adazi bázis.

További híreink

Donald Trump szerint Szerbia és Koszovó megállapodott a gazdasági kérdésekben

Kemény János

Az afganisztáni NATO erők már nem közlik a lázadók támadásainak számát

Dunai Tibor

Orvul támadt egy időskorú nőre a villamoson és kirabolta

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben