33.3 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
HírekKiemelt

Ismét kivonulással fenyeget a Facebook

A Facebook és az Instagram idén nyáron leállhat egész Európában, mivel Írország adatvédelmi szabályozó hatósága szigorította a cégek Egyesült Államokba irányuló adatforgalmának leállítására vonatkozó szabályzatát – írja hangzatos bevezetőjében az Politico, melynek sajnos aligha van valóságalapja.

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta európai kollégáit, hogy megakadályozza a Facebook-tulajdonos Meta számára, hogy az Európából származó felhasználói adatokat az Egyesült Államokba továbbítsa. Az ír szabályozó hatóság határozattervezete a Meta és az európai adatvédelmi aktivisták között évek óta tartó heves bírósági csatározásainak végére tehet egy nagyon hangsúlyos pontot.

Ennek oka egyébként az, hogy 2020-ban az amerikaiak sorozatos megfigyelései miatt az Európai Bíróság (civil nyomásra) eltörölte az USA-val érvényben lévő adatvédelmi paktumot. Ezáltal pedig jelentősen megnehezítette a Meta és társai számára az európai polgárok adatainak ellopását begyűjtését.

Korábban a Meta és számos más amerikai cég az európai felhasználók adatait az úgynevezett szabványos szerződési záradékokat (SCC) kihasználva továbbította az Egyesült Államokba. Az e heti írországi döntés azt jelenti, hogy a Facebooknak is fel kell hagynia az SCC-kkel.

A META korábban többször is azzal fenyegetőzött, ha nem lophatja el továbbíthatja az EU-s polgárok adatait, akkor a Facebook és az Instagram is zárolásra kerül Európában. Ezt azonban senki se vegye komolyan, hiszen így is óriási bevétele származik a cégnek az európai felhasználókból. Ez csupán üres fenyegetőzés, mely által igyekszik nyomást gyakorolni az Európai Unióra ismét bizonyítva, a techóriások immáron a kormányok és politikusok felett állnak, és nem őket szabályozzák, hanem ők szabályoznak.

Az EU szívesen kiadná az adatainkat

Az Európai Unió vezetése komoly tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal egy új adattovábbítási szabályozásról, amely

lehetővé tenné az olyan vállalatok számára, mint a Meta, hogy az ír végzéstől függetlenül továbbra is átküldhessék adatainkat az Atlanti-óceánon.

A végleges megállapodásra viszont az év vége előtt valószínűleg nem kerül sor.

További híreink

A szíriai hadsereg palesztin egységei támadást indítottak az Iszlám Állam ellen (videó)

Kiss Albert

Meghátrál a kormány az önkormányzatok nyomására?

Irányi Dániel

Különösen veszélyes bűnözőt szabadított a társadalomra a Budapest Környéki Törvényszék bírája – DOKUMENTUMOKKAL

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben