-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Joe Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánított egy LGBTQ bárt

Joe Biden amerikai elnök pénteken nemzeti emlékhellyé nyilvánította a floridai Orlandóban álló Pulse Nightclub épületét az öt éve ott történt fegyveres mészárlás 49 halálos áldozatának emlékére, és felszólította a kongresszust, hogy hozzon az LGBTQ-közösség jogait határozottan védelmező törvényeket.

“Sohasem tudjuk teljesen helyrehozni (azt, ami történt), de emlékezni fogunk rá”

– mondta Biden (akiről még csak azt sem feltételezzük, hogy holnap egyáltalán arra emlékezni fog, hogy Orlandoban járt – a szerk.).

Az elnök aláírta a Pulse bárt Florida nemzeti emlékhelyévé nyilvánító törvényt a fegyveres támadás túlélőinek és az intézkedést támogató törvényhozóknak a társaságában.

Az új orlandói helyszín csatlakozik más emlékhelyekhez, többek között a San Franciscó-i és a New York-i Nemzeti AIDS Emlékligethez, és a New York-i Stonewall Inn kocsmához, amelyet az onnan indult 1969-es, úgynevezett Stonewall-lázadás nyomán a modern “melegjogi” (“meleg” legfeljebb az MTI kósernyelvezete szerint) mozgalom szülőhelyének tekintenek.

Republikánus elődjétől eltérően Biden arra törekszik, hogy hangsúlyozza a leszbikus, meleg homoszexuális, biszexuális, transznemű és “queer emberek” jogegyenlőségét. Június 1-jei nyilatkozatával hivatalosan is elismerte a meleg homoszexuális büszkeség hónapját (Pride Month), és egyéb intézkedések mellett

az eltérő nemi irányultságukat nyíltan vállaló tisztségviselőket nevezett ki kormányzati posztokra.

A demokrata párti elnök szorgalmazta azt is, hogy a tövényhozás teremtse meg az amerikai LGBTQ emberek jogegyenlőségét, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok számos tagállamában nincs még biztosítva ez a védelem.

“Ma délutáni ittlétünk nagyon erős üzenetet hordoz: a Büszkeség visszatért a Fehér Házba”

– hangsúlyozta Biden, miután közlekedési minisztere, a vállaltan meleg homoszexuális Pete Buttigieg bemutatott neki egy fiatal transznemű férfit, Ashton Motát.

Joe Biden pénteken az amerikai külügyminisztérium LGBTQ-jogokért felelős különmegbízotti posztjára jelölte Jessica Sternt, az OutRight Action International nevű jogvédő szervezet ügyvezető igazgatóját.

Stern feladata lesz, hogy az amerikai diplomácia és segélypolitika világszerte támogassa és védelmezze a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű közösség tagjainak jogait.

Amerikai világcsendőri szerepe újratöltve, a csillagok és sávok helyett a szivárványzászló alatt viszik a demokráciát.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a különmegbízott végrehajtja az LGBTQ-közösség jogainak előmozdítását célzó elnöki nyilatkozatban foglaltakat, valamint egy asztalhoz ülteti a hasonlóan gondolkodó kormányok, civil szervezetek és vállalatok képviselőit, hogy ezzel is erősítse a társadalmi egyenlőséget és az emberi méltóságot.

MTI korrigálva – Kiemelt képünk forrása: New York Times

További híreink

85-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Szabó Norbert

Bekeményít a Facebook: még gyorsabban tűnhetnek el a bejegyzéseink

Irányi Dániel

Eljárást indítottak egy idős házaspárt begyógyszerező pár ellen

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen