5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldVideó

“Jogállamisági problémát jelent, ha az amerikai nagykövetségen tárgyaló két bírát nem állítják szolgálati bíróság elé”

A közelmúlt egyik leghangosabb közéleti botránya volt hazánkban, hogy az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagja, Vasvári Csaba és Matusik Tamás az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén találkozott David Pressman amerikai nagykövettel. Az óriási visszhangot kiváltó esetről Dr. Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbírót, a legfelsőbb bíróság volt tanácselnökét kérdeztük. (Videó a cikk alján.)

“Az irányadó törvényi rendelkezések szerint ez egy megbocsájthatatlan, nagyon súlyos tett volt a két bíró részéről” – jelentette ki a Magyar Jelennek adott videós interjújában Dr. Völgyesi Miklós.

A nyugalmazott büntetőbíró szerint az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagjának, Vasvári Csabának és Matusik Tamásnak vissza kellett volna utasítania David Pressman Budapestre akkreditált amerikai nagykövet meghívását.

Emlékeztetett, a két személy már korábban is többször politizált, ez azonban a jogszabályok értelmében tilos az aktív bírák számára.

„Magyarország alaptörvénye – összhangban a korábbi alkotmány hasonló rendelkezésével – rögzíti, hogy a bíróság az államhatalomtól független. Ehhez hozzátartozik a bírák érinthetetlensége, különös személyi védettsége, valamint az, hogy nem lehetnek párttagok, sőt semmilyen formában nem politizálhatnak. Ez kötelező alapszabály, itt nem lehet mellébeszélni. Ha valaki ezt megszegi, az illetékes bírói szervezetnek hivatalból el kell járnia” – húzta alá Dr. Völgyesi Miklós.

Mint mondta, erre találták ki a szolgálati bíróságot, amelynek indokolt esetben meg kell állapítania, hogy az adott bíró követett-e el olyat, ami megkérdőjelezi a bírói tisztségre való alkalmasságát.

„Ez egyike a legfontosabb jogrendi intézményeknek, ugyanis a bírói tisztség rendkívül nagy felelősséggel és közbecsüléssel járó feladat, melynek sokféle erkölcsi, jogi, a magánéletben is érvényesülő követelményei vannak” – hangsúlyozta a legfelsőbb bíróság volt tanácselnöke, aki szerint a jogszabályok szellemében kikerülhetetlen, hogy az amerikai nagykövettel tárgyaló két bíró szolgálati bíróság elé álljon.

Ennek elmulasztása ténylegesen jogállamisági problémát jelentene

– szögezte le Dr. Völgyesi Miklós.

Hozzátette, a két bíró szolgálati helyén kell kivizsgálni a problémás magatartást. Mivel Vasvári Csaba a Pesti Központi Kerületi Bíróság, Matusik Tamás pedig a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, így mindkettőjük esetében a Fővárosi Törvényszék elnökének kell megindítania az eljárást.

Dr. Völgyesi Miklós kijelentette, egyetért a Kúria elnöke által kiadott elítélő nyilatkozattal, azonban ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az ügyben nem a Kúria az illetékes, hanem a Fővárosi Törvényszék.

 

A teljes interjút – melyben a fentebb említetteken kívül szó esik a 2006-os rendőrterrorról; Gyurcsányék elmaradt felelősségre vonásáról; a Budaházy-ügyről, valamint az elnöki kegyelem megadásának realitásáról – alább lehet megtekinteni:

 

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben