12.9 C
Budapest
2021. április 12., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Kína: Ha Tajvan kikiáltja függetlenségét, az háborút jelent!

Nyílt háborúval fenyegette meg Kína Tajvant, arra az esetre, ha a szigetállam kikiáltja függetlenségét – írja a BBC nyomán a Portfolio.

Miután az újdonsült amerikai elnök, Joe Biden támogatásáról biztosította Tajvant, Kína növelte katonai jelenlétét a régióban.

Figyelmeztetjük a tajvani függetlenségi elemeket, hogy akik tűzzel játszanak, megégetik magukat és a tajvani függetlenség háborút jelent!

– nyilatkozta Vú Kijan, a kínai népköztársaság védelmi minisztériumának szóvivője.

A szóvivő azt állította, Kína csupán a Tajvant körülvevő külföldi beavatkozás és a függetlenségi törekvések miatt tart hadgyakorlatokat a régióban.

Az Egyesült Államok óvatosan kommentálta az eseményeket. Kína véleményét “szerencsétlennek” nevezték, majd hozzátették, “nem kell, hogy konfliktushoz vezessen” a nézeteltérés.

Kína a mai napig saját területeként kezeli Tajvant, annak ellenére, hogy önálló politikai rendszere, hadserege és vezetői vannak a szigetnek. Hivatalosan Kína Kínai Népköztársaság, Tajvan pedig Kínai Köztársaság néven működik.

Elemzők szerint Peking tart attól, hogy Tajvan hivatalosan is bejelenti függetlenségét, noha a terület elnöke, Caj Jingven szerint erre semmi szükség, mivel “Tajvan már most is független”.

Tajvan 1949 óta, vagyis a kínai polgárháború óta rendelkezik önálló politikai berendezkedéssel, a köztársasági Kína kormánya és hadserege lényegében erre a szigetre száműzte magát, miután a kommunista felkelők átvették az ország szárazföldi része fölött az irányítást. Tajvan önállóságát Kína a mai napig nem ismeri el és tiltakozik, akárhányszor egy külföldi hatalom így tesz.

További híreink

Hamarosan kasztrálhatják a nemi erőszakot elkövetőket Pakisztánban

Irányi Dániel

BLM hiszti miatt tiltanak be sorozatokat és neveznek át ismert élelmiszereket

Dunai Tibor

Az Air France 7600 munkahelyet szüntet meg

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben