2.1 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Kormánybiztosként tér vissza a kegyvesztett Stumpf István

Orbán Viktor annak idején az alkotmánybíróság elnöki posztját ígérte Stumpf Istvánnak, de 2011 júliusában, amikor lejárt Paczolay Péter mandátuma, mégsem ő lett, hanem a korábbi elnök maradt a testület vezetője. Stumpf ezután sértettségből kezdte kritizálni a Fideszt, most mégis a felsőoktatási modellváltás koordinációját bízza rá a kormányfő.

Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját – írta ki közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Stumpf István február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját; tevékenységét a miniszterelnök irányítja. A kormánybiztos kinevezéséről és részletes feladatköréről szóló kormányhatározat várhatóan a héten megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte az Origó.

Az Origó korábban azt írta Stumpfról, hogy a Fidesz árulója. “Áruló, nincs mit szépíteni. Csak addig bazsevált, amíg alkotmánybíró lett, aztán rögtön kimutatta a foga fehérjét” – mondta a megkérdezettek egyike. A fideszes megszólalók közül többen arra vezették vissza Stumpf pálfordulását, hogy megválasztása előtt Orbán Viktor az alkotmánybíróság elnöki posztját ígérte neki, de 2011 júliusában, amikor lejárt Paczolay Péter mandátuma, mégsem ő lett, hanem a korábbi elnök maradt a testület vezetője. (Az AB elnökét egy 2011 júniusi alkotmánymódosításnak megfelelően már nem a testület tagjai, hanem az Országgyűlés választotta kétharmados többséggel.) Egy őt közelről ismerő egykori politikustársa szerint Stumpf “ekkor fordult be végképp”, de általánosságban is “óriási adag sértettséget hordozó embernek” írta le a volt minisztert – írta akkor leleplező cikkében az Origó.
Stumpf alig egy éve a 168 Óra című balliberális lapban kritzálta a Fidesz kormányzását. Az írás ezzel a címmel jelent meg: Orbán Viktor sem bírja már a harcot, a többség morális értelemben inkább kormányváltást akar.

 

(Forrás: Erdély.ma- Fotó: MTI)

További híreink

Áramkimaradások lesznek Franciaországban, sok helyen az oktatás is szünetelni fog

Horváth Tamás

A MOL a jövő héten sem szállít üzemanyagot egyes benzinkutaknak

Magyar Jelen

Feldühödött autósok vonszolták le az útról a forgalmat akadályozó klímaaktivistákat (+VIDEÓ)

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben