15.5 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Koronavírus-járvány ürügyén érkeznek a mobilos megfigyelő appok

Európa több országa is olyan alkalmazás kifejlesztésén dolgozik, amellyel nyomon lehet követni a koronavírus-járvány terjedését.

Mint az elmúlt hónapokban láthattuk, az Európai Unió képtelennek bizonyult mind a járvány terjedésének megfékezésére, mind pedig a hathatós védekezés kidolgozására, ezért a nemzetállamoknak saját maguknak kellett kezükbe venniük az irányítást. Így történhetett, hogy országonként eltérő megoldások születtek a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Így merülhetett fel a megfigyelő applikációk gondolata is. Kínában, Szingapúrban és Dél-Koreában kezdték el először okostelefonokon keresztül megfigyelni állampolgáraikat (természetesen a vírus terjedésére hivatkozva), majd őket követte Izrael is. Noha Magyarországon egyenlőre még nincs napirenden hasonló app kifejlesztése, számos más EU-s ország már nem csak fontolgatja, hanem egyenesen a fejlesztésen dolgozik.

A koronavírussal kapcsolatos nyomkövető alkalmazások általában a Bluetooth-ra, vagy a műholdakra támaszkodva rögzítik, hogy merre járt a felhasználó, meghatározva ezzel, hogy találkozott-e fertőzött személlyel.

A BBC szerint koronavírus nyomon követésére alkalmas alkalmazás a következő 2-4 hétben Európában és Ausztráliában is elérhetővé válik. Ennek alátámasztására szólaltatták meg Jens Spahn német egészségügyi minisztert, aki szerint országában 3-4 hét múlva már letölthető lesz az applikáció kezdetleges verziója, míg Ausztráliában és Dániában ez már akár két hét múlva is megtörténhet. Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison szerint

az ő appjuk használata első körben önkéntes lesz, de nem zárják ki, hogy később kötelezővé tegyék.

Spahn a BBC-nek úgy nyilatkozott: jelenleg is azon dolgoznak, hogy az adatvédelmi eszközöket a lehetőségekhez mérten a legjobbá tegyék. Hozzátette: ehhez tartozik az is, hogy az applikáció használata önkéntes lesz majd.

Dániaban anonimizált módon gyűjtik majd össze a Bluetooth-adatokat. Az appot fejlesztő Netcompany nevű cég szerint mindez lényegében lehetetlenné teszi, hogy bárkit is be lehessen azonosítani. Az olaszoknál szintén jöhet az alkalmazás, ott a milánói Bending Spoons nevű cég dolgozik rajta.

Az ő stratégiájuk az, hogy Olaszországon belül néhány helyen bevezetik, majd a tapasztalatok alapján döntenek arról, hogy a teljes országra kiterjesszék-e a használatát. Nem mellesleg pedig: az appjuk tagja lesz majd a páneurópai nyomkövetésnek (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing, PEPP-PT) is.

Ami biztos, hogy a koronavírus-járvány az európai országokba is elhozhatja a tömeges megfigyelések korát. Míg Szingapúrban a népesség 10-20 százalékát követték nyomon, Ausztráliában pedig 40 százalékkal számolnak. A szakértők egy része szerint azonban ez kevés lesz, és legalább az emberek 60 százalékát kellene lekövetni. A brit szakértők viszont 80 százalékos arányt tartanának elfogadhatónak.

(Hvg.hu nyomán – Fotó: Pixabay / geralt)

További híreink

A Mi Hazánk rendvédelmi szakpolitikusa szerint 2022-ben is elmarad a béremelés a rendvédelemben

Kemény János

Az Egyesült Királyság január 31-én távozik az EU-ból

Dunai Tibor

Idős férfit rabolt ki az utcán

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen