loading
Menü
Támogatás

Borszűrő Szent Mihály napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

2025. szept. 25. 09:06
2 perces olvasmány
Kép: femina.hu Kép: femina.hu

Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton a vendégek hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták föl egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén – írta meg az MTI az intézmény tájékoztatása nyomán.

Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral; Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés, a bőrözés és a mézeskalács-díszítés titkait leshetik el – közölték. 

A Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél népi divatbemutatót rendeznek, és ki-ki magára is öltheti a régi korok viseletét, az udvarban kemencés finomságok sülnek. 

A skanzen területén Mester László zenekara szórakoztatja az egybegyűlteket, a Hatetudnád Tánctanoda pedig interaktív néptáncbemutatóval várja a közönséget. Az iparos műhelyeknél kora délután patkolási bemutatót rendeznek. A gyerekeket több portán kézműves foglalkozás, az iparos műhelyek mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja. 

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanyánál. 

A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is. 

A Szeged környéki tanyákon a 19. század elején jelent meg a fűszerpaprika, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. Az őszi időszak egyik fontos munkálata volt a paprika betakarítása és feldolgozása, az érdeklődők ezt a folyamatot is megismerhetik. 

A skanzenben, bekapcsolódhatnak a paprikafűzésbe, kipróbálhatják, hogyan kell összetörni a külüvel (magok, száraznövényféleségek, esetleg gyümölcs összezúzására, törésére, hántolására használt egyszerű mechanikai gépezet a szerk.) a kiszárított paprikát. A rotundában kiállítás mutatja be a szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetét.

Részletes program ITT.

Az X- és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!
Összes
Friss hírek
Támogassa munkánkat!

Mi a munkánkkal háláljuk meg a megtisztelő figyelmüket és támogatásukat. A Magyarjelen.hu (Magyar Jelen) sem a kormánytól, sem a balliberális, nyíltan globalista ellenzéktől nem függ, ezért mindkét oldalról őszintén tud írni, hírt közölni, oknyomozni, igazságot feltárni.

Támogatás