Borszűrő Szent Mihály napja az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton a vendégek hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták föl egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén – írta meg az MTI az intézmény tájékoztatása nyomán.
Ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak fafaragóval, kádárral; Aradról érkező kézművesektől a gyöngyfűzés, a nemezelés, a gyékényezés, a bőrözés és a mézeskalács-díszítés titkait leshetik el – közölték.
A Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél népi divatbemutatót rendeznek, és ki-ki magára is öltheti a régi korok viseletét, az udvarban kemencés finomságok sülnek.
A skanzen területén Mester László zenekara szórakoztatja az egybegyűlteket, a Hatetudnád Tánctanoda pedig interaktív néptáncbemutatóval várja a közönséget. Az iparos műhelyeknél kora délután patkolási bemutatót rendeznek. A gyerekeket több portán kézműves foglalkozás, az iparos műhelyek mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja.
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő a Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanyánál.
A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak friss mustot is.
A Szeged környéki tanyákon a 19. század elején jelent meg a fűszerpaprika, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. Az őszi időszak egyik fontos munkálata volt a paprika betakarítása és feldolgozása, az érdeklődők ezt a folyamatot is megismerhetik.
A skanzenben, bekapcsolódhatnak a paprikafűzésbe, kipróbálhatják, hogyan kell összetörni a külüvel (magok, száraznövényféleségek, esetleg gyümölcs összezúzására, törésére, hántolására használt egyszerű mechanikai gépezet – a szerk.) a kiszárított paprikát. A rotundában kiállítás mutatja be a szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetét.
Részletes program ITT.
Mi a munkánkkal háláljuk meg a megtisztelő figyelmüket és támogatásukat. A Magyarjelen.hu (Magyar Jelen) sem a kormánytól, sem a balliberális, nyíltan globalista ellenzéktől nem függ, ezért mindkét oldalról őszintén tud írni, hírt közölni, oknyomozni, igazságot feltárni.
Támogatás