2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Küszöbön a háború Szerbia és Koszovó között

Vasárnap egy koszovói politikai elemző, Nejmedin Spahiu arról beszélt, hogy Koszovó és Szerbia közt még akkor is kitörhet a háború, ha a vezetőknek sikerül rendezniük a legégetőbb kérdést. Koszovó és Szerbia közt az utóbbi hetekben mérgesedett el a konfliktus, mert a koszovói hatóságok életbe léptettek egy törvényt november 1-jén, amely rendszámtáblacserére kötelezte a koszovói szerbeket – adta hírül az Index. 

Kölcsönös vádaskodás

Egyre feszültebb a helyzet a két ország között, melyek vezetői kölcsönösen vádolják a másikat. Szerbia szerint Koszovó drónokkal kémkedik a szerb hadsereg laktanyáinál, miközben mozgósítja saját erőit. Koszovó szerint azonban éppen Szerbia az, ami destabilizálni akarja a térséget.

E feszültséget enyhítheti valamelyest az, hogy hétfőn Brüsszelben találkozik egymással Albin Kurti koszovói és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő azért, hogy megvitassák a rendszámtáblakérdést. A felek közt Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője közvetít a találkozón.

Nem túlzás azt mondani, hogy az utolsó órában ülnek asztalhoz, ugyanis november 22-étől kezdve a koszovói rendőrök már pénzbírsággal is sújthatják a rendszámtábla-szabályozást megszegőket (az utóbbi három hétben még türelmi időszak volt érvényben, de ez keddre véget ér).

Nem ezen múlhat

Egy koszovói politológus, Nejmedin Spahiu úgy látja, a rendszámtáblakérdés nem a gyújtópont, csupán egy eleme a régóta éleződő feszültségnek.

Ha rendezik is a kérdést Brüsszelben, akkor is kitörhet a háború

– vélekedett.

A politológus hozzátette, a háttérben megint csak az Egyesült Államok szítja a feszültséget, mely ország egyfelől a koszovói vezetésre próbál nyomást helyezni, folyamatosan hangsúlyozva, hogy azok “nem tesznek eleget a kéréseiknek”. Ezzel párhuzamosan viszont a koszovói politikai problémákat (például az ország nemzetközi elismerésének kérdését) arra használják fel, hogy Szerbiát is alárendeltségükbe hajtsák.

Sok tényező arra mutat, hogy küszöbön áll a háború

– jelentette ki az elemző, aki úgy látja, Oroszország visszaszorulása Ukrajnában felbátorította az Egyesült Államokat és csatlósait, akik most megpróbálhatják térdre kényszeríteni Putyin európai szövetségesét is.

A szerb elnök nem bízik az EU-ban

Alekszandar Vucsics nemrég azt mondta:

nem túl optimista a brüsszeli találkozót illetően, mert nem bízik abban, hogy az EU közvetítésével meg tudnák oldani a problémát.

A kormányfő emlékeztetett, a koszovói miniszterelnök a korábbi tárgyalások során tett ígéreteihez sem tartja magát – akkor most miért lenne más a helyzet?

Vucsics azt is hozzátette: azért utazik Brüsszelbe, hogy senki se vádolhassa meg Szerbiát a tárgyalásoktól való elzárkózástól.

A béke azon múlik, hogy a nyugati országok nyomást helyeznek-e Pristinára [Koszovó fővárosa]

– összegezte álláspontját Vucsics, miközben elárulta, nem sok jóra számít.

A volt külügyminiszter sem hisz a megegyezésben 

Vlagyiszlav Jovanovics korábbi külügyminiszter egyetért a szerb államfővel abban, hogy vajmi kevés esély van a konfliktus békés rendezésének.

A Nyugat nem veszi figyelembe a szerbek követeléseit, és ezen változtatniuk kell, másképp nem lesz megbékélés

– magyarázta. Meglátása szerint a koszovói albánok azok, akik nem teljesítik az ígéreteiket. “Ez azt jelenti, hogy az EU-nak házigazdaként és a tárgyalások folytatásáért felelős félként elsősorban Pristinával szemben kellene fellépnie, ahol az összes olyan feszültség és veszélyforrás összpontosul, amely a meglévő békét és biztonságot fenyegeti” – mondta szintén a Kosovo online-nak a szerb politikus.

Kiemelt kép forrása: balkaninfo.hu

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Mi Hazánk: az amerikai támogatások elfogadása felér egy hazaárulással

Kemény János

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben