13.8 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság Hírek Kiemelt

Legszívesebben büntetné a készpénzhasználatot a bankszövetség

A Magyar Bankszövetség szerint csökkenteni kellene a forgalomban lévő készpénzállományt – írja meg a Világgazdaság.

A gazdasági napilap felidézte, hogy Magyarországon 2012 óta majdnem megháromszorozódott a forgalomban lévő készpénz mennyisége: 2652 milliárd forintról 7265,5 milliárdra.

“A lakosságnál, illetve általában a gazdaságban forgó, nagy mennyiségű készpénz az olyan jól ismert hátrányokon túl, amilyen a magas költségszint, a szürke- és a feketegazdaság táplálása, valamint a tulajdonosok testi épségét is veszélyeztetni képes biztonsági kockázatok, sajnos számos negatív környezeti hatással is jár a pénz előállításától az utaztatásán át a megsemmisítése okozta károsanyag-kibocsátásig”

– hangsúlyozta álságos érveit a Világgazdaságnak küldött válaszában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Mint kiemelte, a bankszövetség már 2019 őszén kiadott egy Javaslatok a készpénzállomány csökkentésére című tanulmányt, amelyben többféle megoldást ajánlott a döntéshozók figyelmébe.

E javaslatok közé tartozott az 500 ezer forint feletti tranzakciókra bevezetendő készpénzhasználati limit, a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése,

a díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel eltörlése (már akinek; jelen sorok írójától ugyanis minden készpénz felfétel esetél “leccsippent” magának is valamit a kicsit sem pofátlan bank – a szerk.), sárga csekkel fizetés esetén az elektronikus fizetés előnyben részesítése, valamint az állam, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus irányba terelése.

“A Magyar Bankszövetség nem kíván lemondani arról a sokrétű társadalmi haszonról, amit az jelenthet, ha a forgalomban lévő készpénz mennyisége erősen csökken”

– hangsúlyozta a szervezet, nem vesztegetve az időt ezen állítólagos előnyök ismertetésével. Ezért mi segítünk nekik: az elektronikus fizetéseket jóval könnyebb visszakövetni, ezek alapján viszonylag egyszerűen feltérképezhető az egyén vásárlási szokása, érdeklődési köre, hobbija, de akár még politikai beállítottsága is. Valamint az sem utolsó szempont, hogy egy készpénz nélküli világban akár egy gombnyomással (számlazárolás) is el lehet lehetetleníteni a “problémás” egyéneket. És, hogy ez mennyire nem összeesküvés elmélet, azt számos nyugati példa igazolja, például az osztrák Identitás Generáció vezetője, akinek a bank indoklás nélkül zárolta számláját, de még a PayPal accountját is befagyasztották, nehogy a támogatói adományai révén folytathassa tevékenységét.

Szép új világ!

MTI nyomán

Fotó forrása: bankarmagazin.hu

További híreink

Eljárás indulhat a Google ellen

Irányi Dániel

Johnson: “úton vagyunk a szabadság felé”

Kemény János

“Nyugalmat akarok a családomnak” – helyszíni riport az esztergomi Szalézi Lakótelepről

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen