20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
HírekJeles napok

Legyünk büszkék! – Patyi bácsi

Danczkai Pattantyús-Ábrahám Géza 1885. december 11-én született Selmecbányán. A magyar gépészet egyik nemzetközileg is elismert egyénisége, gépészmérnök, akadémikus, műegyetemi professzor, Bánki Donát utódjaként tanszékvezető.
A gépészet minden területén maradandót alkotott, legjelentősebb tudományos munkáit a villamos felhajtások, felvonó berendezések és szivattyúk területén írta, valamint kimagasló volt pedagógiai és szakirodalmi területen végzett munkája is.
A szárnylapátos vízgépek, a csillapított folyadéklengések és a pneumatikus anyagszállítás terén elért eredményei ismertté tették világszerte, a dugattyús szivattyúk légüstjének méretezésére kidogozott eljárása pedig világszerte elterjedt, amelyet a nemzetközi szakirodalom Pattantyús-módszerként ismer.
Számos középület teher- és személyfelvonóját tervezte, valamint irányította a beépítésüket: többek között az Országház és a lillafüredi Palota-szálló felvonóiét is.

https://dokutar.omikk.bme.hu/archivum/magyarok/htm/pattantyusrov.htm

 

További híreink

Az oltatlan hallgatók nem kezdhetik meg tanulmányaikat a Semmelweis Egyetemen

Faragó Dániel

Miért nem vizsgálja a rendőrség az illegális hulladék elhelyezését Érden?

Faragó Dániel

Ásotthalmon folytatódik a nemzetgazdaság újjáépítése: átadták a Virradat Program első élelmiszeripari üzemét (videó)

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben