5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKülföld

Liberális állam: a holland racionális „megoldás”

A holland kormány a kontrollált vírusterjedés stratégiáját választotta, így lehet összegezni Mark Rutte miniszterelnök minapi bejelentését, amely Európa-szerte vegyes reakciókat váltott ki. Na nem a hollandoknál, nekik tetszik miniszterelnökük higgadt, fatalista racionalizmusa. Legalábbis még.

Pedig Hollandia könnyen lehet, hogy Európa leggazdagabb államából hamar Európa legszegényebbje lesz. Sok hollandnak még mindig nem esik le, az intézkedések hiányában elszabadult koronavírus-járvány mennyire szétzilálta szokásos működésük, a kereskedelemre és a vendégmunkásokra épülő, „nyitott országuk”.

Nem érkezik áru, nem érkezik munkaerő: nincs, aki értéket állítson elő.

Az utóbbi napokban a koronavírussal kapcsolatos hírek miatt, és a cégek leállásának következtében rengeteg városban megnövekedett a felvásárlás és ezzel egy időben készlethiány lépett fel egyes termékekből, úgy mint az alapvető élelmiszerek: liszt, cukor, tésztafélék, konzervek, friss húsárú, zöldségek vagy például wc papír, lázcsillapító. Ez szokatlan reakciókat váltott ki a holland emberekből, mivel az elmúlt évtizedekben az ilyen jellegű termékhiány ismeretlen volt számukra. Az üres polcok láttán a legtöbb vásárló bízik benne, hogy ez csak pillanatnyi piaci rés és megfelelően tudják a boltok kezelni helyzetet.

Mind az erősödő gazdasági feszültség, mind pedig a koronavírusos megbetegedések és halálesetek növekvő száma mellett nagy kérdés lesz, hogy a holland gazdaság miképpen fog helytállni az elkövetkezendő időszakban. Erre utalt Mark Rutte miniszterelnök múlt heti bejelentése, miszerint 90 milliárd euróig képes az állami költségvetés fedezni a válságot, amely a szociális kiadások, kereskedelem, közlekedés, egészségügy területeire kiemelten vonatkozik. A holland állam ennyi pénzügyi eszközt tud mozgósítani, igény szerint elosztva.

Mark Rutte hétfő esti sajtótájékoztatóján már nagyon is emberekre vonatkozó tényeket közölt, hangsúlyozottan gazdasági, termelékenységi szempontok mentén:

„Nincs mit üzennem ma este Önöknek. A koronavírus szorongatja országunk. (…) A koronavírus közöttünk van és közöttünk is marad. A holland népesség nagy része meg fog fertőződni a vírussal. (…) Nincs könnyű vagy gyors kiút ebből a helyzetből.” – ezért szerinte csak az lehet a racionális cél, hogy minél előbb alakuljanak ki nagyobb, védettséget élvező csoportok. A kormány ennek mentén dolgozta ki intézkedési lehetőségeit.

Rutte szerint a kormány előtt három lehetséges forgatókönyv van.

Az első, és erre esett a kormányzat választása: „A vírus maximális ellenőrzése. Ez a maximális kontroll azt jelenti, hogy megpróbálunk intézkedéseket bevezetni a fertőzések gócpontjának térbeli és hosszabb időre történő elosztására. A cél: a vírus terjedési dinamikájának kiegyenlítése. Így az egészségügyi készültség jobban menedzselhető, hangsúlyosabban a kockázatosabb csoportok tekintetében.”

A miniszterelnök a további két lehetőséget a következőképpen vázolja fel:

„A második forgatókönyv szerint a vírust ellenőrizetlenül hagyjuk szóródni, ez aránytalanul megterhelné egészségügyi rendszerünket. Így nem maradna kapacitás a kockázatosabb csoportok többlet-ellátására.

A harmadik forgatókönyv az, hogy minden igyekezetünkkel megpróbáljuk megállítani a vírust. Teljes országzár. Egy ilyen határozott megközelítés elsőre vonzónak tűnhet, de a szakértők rámutattak arra, hogy ennek megoldása biztosan nem napokig vagy hetekig fog tartani. Hollandia nem lesz bezárva, ilyen szigorítást nem hozhatunk. Ezzel a forgatókönyvvel egy évre vagy akár hosszabb időre is le kellene állítanunk az országot.”

Rutte hangsúlyozta: a fentieket az indokolja, hogy „Hollandia nyitott ország”, nem lehet bezárni, és amíg nincs vakcina, vagy hatásos ellenszer, a vírus úgyis világszerte tovább fog terjedni.

Arról, hogy a gazdaságvédelmi konkrétumok hogyan fogják közben a holland cégeket és munkavállalókat segíteni, csak utalást tett.

A holland kormány a gazdaságvédelmet, a gazdasági restauráció mielőbbi lehetőségét tartja szem előtt, és egyáltalán nem szempont a humánus, erkölcsi, érték alapú megközelítés a döntéshozatalnál. A „minél többen, minél előbb dolgozhassanak” elvvel szinkronban van az, hogy minél többen, minél előbb kapják el, mielőbb túl kell lenni rajta, bármilyen áron.

Idekívánkozik a kérdés: mi, az emberek szolgáljuk a gazdaságot, vagy a gazdaság van hivatva szolgálni minket, embereket? Úgy tűnik Európa nyugati és keleti fele korántsem ugyanúgy gondolja.

Hollandia kormányzata egyértelműen részvénytársasági válságmenedzselésre emlékeztető stratégiát választott, és az országban élő, államot finanszírozó, mintegy 17 millió ember számára jobbulást, kitartást és sok erőt kívánt. „Számítok Önökre” – zárult Rutte választott forgatókönyve a lakosság számára.

Kurdi Erzsébet – Joó György

elemi.hu

További híreink

Mi Hazánk: Kártalanítani kell az oltatlanság miatt elbocsátott dolgozókat!

Magyar Jelen

Horvátországban a koronavírus volt a leggyakoribb halálozási ok tavaly a horvát közegészségügyi intézet szerint

Magyar Jelen

Elfogadhatatlannak tartjuk a magyar lakosság emberkísérletbe való kényszerítését – Interjúnk Dr. Páli Jenővel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben