5.3 C
Budapest
2021. április 18., vasárnap
Magyar Jelen
Jeles napok Kiemelt Kultúra

Ma ünnepeljük drága magyar anyanyelvünket

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította a magyar nyelv napjává november 13-át, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt.     

2011. szeptember 26-án az Országgyűlés a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította, 1844-ben ugyanis ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő, a magyar nyelv és nemzetiségről szóló 1844. évi II. törvényt.

E törvény többek között kimondta: „1. § Az országgyűléshez bocsátandó minden kegyelmes királyi Leiratok, Előadások, Válaszok, és Intézvények ezentúl egyedül magyar nyelven adassanak ki. 2. § A törvénycikkek valamint már a jelen országgyűlésen is egyedül magyar nyelven alkottattak és erősíttettek meg: úgy ezentúl is mind alkottatni, mind királyi kegyelmes jóváhagyással megerősíttetni egyedül magyar nyelven fognak.”

Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke az M1 műsorában kiemelte:

a magyar nyelv nemcsak kultúránk legfőbb letéteményese, hanem a legerősebb és egyetlen igazi összetartó erő a világban szétszóródott magyarok között.

Az elmúlt 30 évben a Kárpát-medencében több mint egy millióval kevesebben beszélik a magyar nyelvet – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy idén 10. alkalommal ünnepelték volna a Pesti Vigadóban a magyar nyelv napját, amelyen átadták volna a Lőrincze-díjat, a Maróti-emlékérmet, a Deme-ösztöndíjat, azaz elismerhetnék azok munkáját, akik kiemelkedően és régóta dolgoznak a helyesírási versenyek, Kazinczy-versenyek és Édes anyanyelvünk versenyek sikeréért. Az események a koronavírus-járvány következtében maradtak el.

Felidézte, hogy Győrben idén 55. alkalommal rendezték volna meg a Kazinczy-verseny döntőjét, de Kolozsvárott és Zentán októberben sikerült megtartani az Édes anyanyelvünk versenyt. Az Anyanyelvápolók Szövetsége által működtetett versenyek sorozata átszövi a Kárpát-medencét és több mint 10 ezer fiatalt mozgat meg évente.

A magyar nyelvet ünnepeljük - Cultura.hu

– Kazinczy Ferenc (1759 – 1831) magyar író, a nyelvújítás atyja.

(Forrás: MTI, – Kép: cultura.hu)

További híreink

Szakvélemény igazolja Donáth László szexuális zaklatását

Dunai Tibor

Török belügyminiszter: Eddig csaknem 118 ezer migráns hagyta el az országot az EU irányába

Szabó Norbert

Az észak-koreaiak zöme semmit sem tud a Kim Dzsong Un körüli találgatásokról

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben